İstanbul'da Sessiz Sinema Günleri
HAYAL PERDESİ - Gündem 26.09.2014

İstanbul'da Sessiz Sinema Günleri

Kino İstanbul tarafından İstanbul Şehir Ünivesitesi ve İstanbul Modern işbirliğiyle düzenlenen İstanbul Sessiz Sinema Günleri bu yıl ilk kez “Sessiz Sedasız Geldiler” başlığı altında 9-12 Ekim tarihlerinde gerçekleşiyor. İstanbul Modern Sinema’nın ana ev sahipliğinde ve İtalya’nın Bologna kentindeki film restorasyonu alanında dünyanın en prestijli kurumlarından Cineteca di Bologna’nın da resmi desteğiyle gerçekleşen etkinlik, Türkiye’de sinemanın 100. yılını kutladığı 2014’te, sinemanın erken döneminden çeşitli örnekleri sunuyor. Panellerle zenginleşen etkinlikte, İstanbul Şehir Üniversitesi tarafından hazırlanan Osmanlı’dan Sinema Manzaraları programında 20. Yüzyılın başında Osmanlı topraklarında çekilmiş filmler gösterilecek.

Sinemanın doğduğu 1895 yılından 1927’ye kadar olan dönemde sinema sessizdir. Teknik anlamda sesin kaydedilemediği filmlerin görsel anlamda anlatımı ve gücü öne çıkar. Sinema tarihine öncülük eden ve halen birçok sinema yapımcısına, sinemasevere, oyuncuya ilham kaynağı olan sessiz filmler ilk kez bu yıl İstanbul Sessiz Sinema Günleri adıyla izleyiciyle buluşuyor. Bu etkinlik son dönemde sessiz sinemaya ve film restorasyonu konusuna ilginin artması ve dünya çapında düzenlenen birçok sessiz film festivalindeki eserlerin Türkiyeli sanatseverler ile buluşması açısından büyük bir önem taşıyor. Yüz yıl öncesinin kültürel, toplumsal, siyasi ve sanatsal gündemine ışık tutan etkinlik, izleyicisine tarihe tanıklık etme şansını sunuyor.
 
Yakın bir tarihte açıklanacak ayrıntılı festival programında yer alan bölümler arasında, dünyanın çeşitli arşivlerinden Osmanlı dönemi görüntülerinin bir araya getirildiği “Osmanlı'dan Görüntüler” kapsamında bir seçki, Eye Filmmuseum Sessiz Sinema Kuratörü Elif Rongen-Kaynakçı'nın küratörlüğündesunuluyor. Türkiye sinemasının 100. yıl kutlamalarının yapıldığı bu yılda, bir taraftan 1914’de, 1. Dünya savaşının başlamasına ramak kala çekilmiş pasifist Belçika filmi Maudite Soit la Guerre ve diger ülkelerden yüz senelik örneklere yer verilirken, diğer taraftan sinema tarihinde çığır açan ve günümüzde halen değerinden önem kaybetmemiş kilometre taşlarına kadar birçok şaheser yeni restore edilmiş versiyonlarıyla izleyiciyle buluşuyor. Filmlere canlı müziğin eşlik edeceği etkinlikte birçok farklı türde çalışan müzisyen ve gruplar yer alıyor. Müzisyenler arasında hem akademik kimliğiyle hem de yaratıcı çalışmaları ve performanslarıyla tanınan Alper Maral, Çiğdem Borucu gibi isimler yer alıyor. 
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..