!f Günlükleri 1: Sanat Şöhret İçindir!
HAYAL PERDESİ - Festival 18.02.2015

!f Günlükleri 1: Sanat Şöhret İçindir!

 
!f Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin “Digiturk Galaları” kapsamında ünlü yönetmenlerin son filmleri; Tim Burton’ın Büyük Gözler’i (Big Eyes) ve Alejandro Gonzales Iñárritu’nun Birdman’i Türkiye sinemalarındaki ilk gösterimini yaptı. Farklı tarzda işler yapan yönetmenlerin filmleri sanat üretim şartlarından sanat dünyasının yazılı olmayan kurallarına, kitlelerin “sanat”ı tüketme alışkanlıklarından sanatçı ve eleştirmenin gerilimli ilişkisine uzanan pek çok mevzuu tartışması açısından ortaklıklar taşıyor. Her iki film de önümüzdeki haftalarda vizyona girecek.
 
Birdman
Birdman yıllar önce bir süper kahraman rolüyle şöhret olmuş aktör Riggan’ın hikâyesini anlatıyor. Hem toplumun gözünde hem de zihin dünyasında Birdman kimliğinden sıyrılmayı başaramayan Riggman, Broadway’de bir tiyatro kurup sanat dünyasındaki itibarını ve daha da önemlisi kendine olan saygısını geri kazanmayı umar. Ancak tiyatroda yaşanan sansasyonel olaylar, ikili ilişkilerdeki keşmekeş ve Riggan’ın iç karmaşası işleri çığırından çıkarır.
Iñárritu, Riggan’ın peşinde sanatı satışa çıkarmanın yarattığı ikilemle yüzleşmeye, beğeninin veya başarının kriterlerini belirleyen sanat çevreleriyle tanışmaya ve yapılan işten çok dedikodular ile ilgilenen kalabalıklara katlanmaya davet ediyor -eğer tahammül mümkünse. Birdman her hâliyle şöhret olmak ile rezil olmak arasındaki ince çizgide dolaşan bir film.
 
Büyük Gözler
Son filminde yaşanmış bir hikâyeden yola çıkan Tim Burton, sanat dünyasının ilginç evliliklerinden ressam Margaret & Walter Keane çiftinin hayatını beyazperdeye taşıyor. 1950-60’lı yıllarda San Francisco’da resim ile uğraşan ikili tartışmalı bir kararla Margaret’ın tablolarını Walter’ın ismiyle satışa çıkarmaya karar verir. Bir kadın tarafından üretilen sanatın “alıcı” bulamayacağı düşüncesiyle hareket eden çift, uzun yıllar bu yalanı sürdürür. Margaret’ın “Büyük Gözler” tabloları Walter’ın isminin güvencesi altında, röprodüksiyonları ve hatta kartpostalları, kupaları ve hediyelik ürünleriyle geniş kitlelere ulaşır. İkili bu işten büyük bir servet kazansa da ilişkileri gün geçtikçe çıkmaza girer.
Burton’ın filmi modern ailenin sorunlarına, toplumun tüketim alışkanlarına, sanat ve pazarlama koşullarına dair ipuçları taşımakla birlikte sanatçı bir kadının varoluş imkânlarını göstermesiyle dikkat çekiyor. Bugün dahi bir kadın sanatkârın eserlerinin, -cinsiyetçilik karşıtı olduğunu söyleyen çevreler tarafından dahi- büyük oranda “kadınlık” çerçevesinden değerlendirildiği düşünülürse, Margaret’ın yaşadıkları ve mücadelesi güncelliğini koruyor. (Aybala Hilâl Yüksel)
 
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..