2013'ün Merakla Beklenen Filmleri
HAYAL PERDESİ - Gündem 14.01.2013

2013'ün Merakla Beklenen Filmleri

 

Bu yıl yine birbirinden önemli filmler vizyona girecek, usta yönetmenlerin yeni filmleri, ilk filmlerini çeken yeni yönetmenler ve televizyondan sinemaya geçiş yapan isimlerin yeni çalışmaları seyircilerin karşısına geçecek. Bizler de bu yıl izleyeceğimiz yerli ve yabancı öne çıkan filmlerden bir derleme yaptık.

 

Sen Aydınlatırsın Geceyi

Yön: Onur Ünlü

 

Türkiye’nin nevi şahsına münhasır yönetmenlerinin başında sayılan Onur Ünlü, yeni projesinde de bambaşka bir işe imza atıyor. Gökyüzünde iki güneş ve üç tane de dolunayın olduğu küçük bir Anadolu kasabasında doğaüstü yeteneklere sahip ama gündelik yaşamlarında da pek çok sorunla boğuşan süper kahramanların öyküsünün anlatıldığı filmde, Ezgi Mola, Cengiz Bozkurt, Ahmet Mümtaz Taylan, Serkan Keskin, Tansu Biçer, Ali Atay, Demet Evgar, Derya Alabora, Ercan Kesal ve Nadir Sarıbacak gibi oyunculardan oluşan zengin bir oyuncu kadrosu bulunuyor.

 

Yozgat Blues

Yön: Mahmut Fazıl Coşkun

 

Mahmut Fazıl Coşkun ve Tarık Tufan ortaklığının yeni ürününde, Yozgat’ta yaşayan bir berber kalfasının kente gelen bir şarkıcıyla olan ilişkisi ve değişen yaşamları konu alınıyor. Filmin başrollerinde Ayça Damgacı, Ercan Kesal, Nadir Sarıbacak ve Tansu Biçer var. Filmle ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın.

 

Kelebeğin Rüyası

Yön: Yılmaz Erdoğan

 

Yılmaz Erdoğan’ın uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü Kelebeğin Rüyası filminin önümüzdeki sezon içerisinde vizyona girmesi bekleniyor. 1920’li yıllarda Zonguldak’ta yaşayan ve 40’lı yaşlarda veremden ölen şairler Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu’nun hayatının anlatılacağı filmde, Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin ve Mert Fırat rol alıyor. Erdoğan ise şair Behçet Necatigil’i canlandırıyor.

 

Şarkı Söyleyen Kadınlar

Yön: Reha Erdem

 

Reha Erdem yeni bir filmle seyircilerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Muhtemel bir deprem tehlikesi yüzünden boşaltılması gereken bir adada, bu karara uymak yerine kalmayı seçen bir grup insanın hikâyesinin aktarıldığı filmin kadrosunda Binnur Kaya, Deniz Hasgüler, Aylin Aslım var. Filmin temposunun yüksek olacağı, renkli ve enerjik bir yapıda olacağı söyleniyor.

 

Balık

Yön: Derviş Zaim

 

Derviş Zaim senaristliğini ve yönetmenliğini kendisinin yürüttüğü yeni projesi Balık filmiyle sinemaseverlerle buluşmak için hazırlanıyor. İnsan ve doğa ilişkisi üzerine odaklanan film, bir balıkçının para hırsı yüzünden aşırı avlanma metotları denemesi sonunda kendine ve yakınlarına zarar verme temasını ele alıyor. Oldukça kalabalık bir kadrodan oluşan filmde Sanem Çelik ve Bülent İnal başrolleri paylaşıyor. Derviş Zaim film hakkındaki görüşlerini şöyle ifade ediyor:”Balık, doğa ile arasına eski zamanlarla kıyaslandığı zaman daha fazla mesafe koyduğuna inandığım insanoğluna, doğaya karşı işlediği kabahati mütevazı bir anımsatma girişimi olarak nitelenebilir.”

 

Meryem

Yön: Atalay Taşdiken

Mommo ile iyi bir çıkış yakalayan Atalay Taşdiken yeni filmi Meryem’de, tipik bir Anadolu insanı figürü çıkarıyor. Vefalı, dirayetli ve çalışkan bir kadının İstanbullu bir aileye gelin gitmesiyle başlayan hikâye, Mustafa ve Meryem’in evlilikleri üzerinden şehir ve taşra yaşantısı arasındaki ikilikleri ortaya çıkarıyor. Filmin başrollerinde Leyla ile Mecnun’dan tanıdığımız Zeynep Çamcı, İsmail Hacıoğlu ve Mustafa Uzunyılmaz var.

 

Sesime Gel

Yön: Hüseyin Karabey

 

Hüseyin Karabey Gitmek: Benim Marlon ve Brandom filminden sonra kısa metraj filmler çekmiş ve çeşitli projelerde yer almıştı. Yönetmenin merak edilen ikinci uzun metrajı, bir Kürt köyünde yaşayan Berf Ana, oğlu Temo ve torunu Jiyan’ın öyküsünü beyazperdeye taşıyor.

 

Küf

Yön: Ali Aydın

 

Prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan Küf, 18 yıl önce öğrenciyken gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alamadığı oğlunu arayan bir babanın dramına odaklanıyor. Ercan Kesal, Muhammet Uzuner ve Tansu Biçer’in başlıca rollerde yer aldığı film, ölçülü dramı ve güçlü anlatımıyla sezonun merakla beklenen çalışmalarından biri.

 

 

Sefiller (Les  Misérables)

Yön: Tom Hooper

 

19. yüzyılın ünlü Fransız yazarı Victor Hugo’nun tüm dünyada büyük ilgi gören romanı Sefiller birkez daha beyazperdeye taşınıyor. Yönetmenliğini Oscar ödüllü Tom Hooper’ın senaryosunu Gladyatör filminin senaristi William Nicholson'ın yazdığı filmin yapımcılığını ise eserin müzikal versiyonun da yapımcılığını üstlenen Sir Cameron Mackintosh üstleniyor. Filmde 19. yüzyıl Fransa’sında eski bir mahkum olan ve şartlı tahliyesinden sonra acımasız polis memuru tarafından yıllarca kovalanan eserin başkarakteri Jean Valjean’ın yıkılan hayalleri, karşılıksız aşkı ve yaşadıkları üzerinden Fransız İhtilali farklı açılardan değerlendiriliyor. Hugh Jackman, Russell Crowe, Amanda Seyfried, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter ve Sacha Baron Cohen gibi dev bir kadro bulunuyor.

 

Büyük Usta (The Grandmaster)

Yön: Wong Kar-wai

 

Usta yönetmen Wong Kar-wai’nin son filmi Büyük Usta, 7-13 Şubat 2013 tarihleri arasında düzenlenecek olan Berlin Film Festivali’nin açılışını yaptıktan sonra 19 Nisan’da Türkiye’de vizyona girecek. Büyük usta Yip Man’in hayat hikâyesinin aksiyon dolu sahnelerle anlatıldığı filmin kadrosunda Tony Leung, Zhang Ziyi ve Chang Chen gibi isimler yer alıyor.

 

Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby)

Yön: Baz Luhrmann

 

Amerikan yazar F. Scott Fitzgerald'ın aynı isimli romanından beyazperdeye uyarlanan filmin yönetmenliğini Baz Luhrmann yapıyor. 3D olarak çekimlenen film “Amerikan Rüyası”nın çöküşünü ele alıyor. Filmde yazar olma  hevesiyle New York’a gelen Nick Carraway ile milyoner Jay Gatsby’nin yaşadıkları, hayal kırıklıkları ve dışarıdan görkemli görünen bir hayatın örtbas etmeye çalıştığı gerçeklerin günyüzüne çıkışı anlatılıyor. Filmin oyuncu kadrosunda yer alan isimler ise şöyle: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan ve Joel Edgerton.

 

Dünya Savaşı Z (World War Z)

Yön: Marc Forster

 

Yönetmenliğini Marc Forster’ın üstlendiği ABD yapımı aksiyon filmi Dünya Savaşı Z  Max Brooks'un aynı adlı kitabından uyarlandı. Brad Pitt'in hem başrolünü hem de yapımcılığını üstlendiği filmin temasını insanlar ve zombiler arasında yaşanan sıradışı bir savaş oluşturuyor. Filmde ailesiyle mutlu bir hayat süren Gerry Lane’nin bir gün arabasının trafikte sıkışması sonucunda tuhaflıkları fark etmesiyle olaylar gelişiyor.

 

İhtiyar Delikanlı (Oldboy)

Yön: Spike Lee

 

Güney Koreli yönetmen Park Chan-wook’un İhtiyar Delikanlı (2003) filmi yönetmen Spike Lee tarafından aynı isimle tekrar çekildi. Film, karısı ve bebeğiyle mutlu bir hayat süren işadamı Oh-Dae Su’nun evinden kaçırılmasıyla başlıyor. Yaşadıklarının intikamını almaya çalışan Oh-Dae Su’nun bilmediği gerçeklerle karşı karşıya gelişinin etkileyici ve gizimli biçimde anlatıldığı filmed, Sharlto Copley ve Josh Brolin başrolleri paylaşıyor.

 

Derleyen: Barış Saydam – Elif Nur Kaya

 

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..