Sinemacılardan Bakanlığa Açık Mektup
HAYAL PERDESİ - Gündem 07.03.2014

Sinemacılardan Bakanlığa Açık Mektup

Sanata yönelik sansür uygulamalarını belgeleyen ve bunlara karşı mücadele eden Siyah Bant girişimi öncülüğünde organize olan sinemacılar Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne bir açık mektup yazdı. Mektupta müdürlüğün çeşitli sinema etkinliklerinde ve festivallerde gösterimi yapılacak olan yerli filmlere getirmiş olduğu kayıt ve tescil zorunluluğuna itiraz ediliyor. Bağımsız yapımların, özellikle kısa film ve belgesellerin durumunu muğlaklaştıran bu düzenleme yürürlüğe girdiği Ocak 2014’ten bu yana sinemacıların itirazları ile karşılanmıştı.

Mektupta ayrıca Lars von Trier’in son filmi Nymphomaniac’ın yasaklanmasına atıf yapılarak Değerlendirme Kurulu’nun filmlerin gösterime girmesine mani olacak karar yetkisine sahip olması da eleştiriliyor. İki bölümden oluşan ve ellili yaşlarında bir kadının çocukluğundan itibaren cinsel hayatını konu alan filmin ilk bölümünün 14 Mart, ikinci bölümününse 21 Mart’ta vizyona girmesi planlanıyordu. Filmin ülkemizde şubat ayında !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde gösterildi. Nisan ayında İstanbul Film Festivali’nde yeniden gösterilecek film görünen o ki bu yasaklama kararı sayesinde beklenenden çok daha fazla alaka ve izleyici bulacak.

Mektuba imza verenler arasında Nuri Bilge Ceylan, Reha Erdem, Yeşim Ustaoğlu, Derviş Zaim, Tayfun Pirselimoğlu, Onur Ünlü ve Yeni Sinema Hareketi yönetmenlerinin de olduğu 211 sinemacı ve sinema sektörünün büyük bölümünü kapsayan 40'a yakın festival, meslek örgütü, sendika, yapım ve dağıtım şirketi bulunuyor.

Mektubun Tam Metni

"Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türkiye'de düzenlenen film festivallerine ve çeşitli kültür sanat kurumlarına 2014 Ocak ayında gönderdiği bir yazıyla, etkinliklerde gösterilecek yerli filmlerin kayıt ve tescil edilmiş olması zorunluluğunu vurgulayarak, gösterimlerin yapıldığı mekânlarda denetimlerin yapılacağını ve kuralın ihlali halinde yaptırım uygulanacağını bildirdi.

Kayıt-tescil, başvurusu mevcut yönetmeliklere göre ancak bir yapımcı şirket tarafından yapılabilen ve filmlerin sınıflandırma ve değerlendirme kurulundan geçmesiyle sonuçlanan bir süreçtir. Dolayısıyla sanatsal etkinliklerde gösterilecek olan filmlere yönelik olarak (özellikle yapımcı belgesine sahip olmadıklarından dolayı kayıt tescil yaptıramayan kısa film ve belgeseller) gönderilen bu yazı, sinema sektöründe karışıklığa ve huzursuzluğa yol açmıştır.

Bir filmin yaş sınıflandırması ve değerlendirilmesinin yapılması dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi bir gerekliliktir. Ancak kriterleri son derece muğlak olan Değerlendirme ve Sınıflandırma Yönetmeliği doğrultusunda Alt ve Üst Kurul üyeleri, daha ziyade ahlaki ya da siyasi nedenlerle filmlere yüksek yaş sınırları getirerek gösterimini kısıtlayabildiği gibi, "ticari dolaşıma giremez" kararı alarak açık bir şekilde sansür uygulayabiliyor. Filmlerin kayıt-tescil zorunluluğu üzerinde oluşturulan bu kontrol mekanizması, sanatsal ifade özgürlüğünü açıkça tehdit ediyor. Son olarak Lars von Trier'in 'Nymphomaniac' filmi için Sınıflandırma ve Değerlendirme Üst Kurulu tarafından ticari dolaşım ve gösterime çıkamaz kararı verildi. Mevcut yönetmeliğin 11. maddesinde belirtildiği üzere "kamu düzeni, genel ahlak, küçüklerin ve gençlerin ruh ve beden sağlığının korunması, insan onuruna uygunluk ve Anayasada öngörülen diğer ilkeler doğrultusunda" film yasaklanmıştır.

Aşağıda imzası bulunan sinemacılar, sinema yazarları, meslek örgütleri, sendika ve festivaller olarak şunları talep ediyoruz:

* Kayıt ve Tescil ile Sınıflandırma ve Değerlendirme yönetmelikleri, sinema sektörü ile istişare edilerek hızla yeniden düzenlenmeli; yeni yönetmelikte yaş sınıflandırmasına uluslararası kabul edilmiş olan bilimsel ölçütler getirilmelidir. Özellikle, Değerlendirme Kurulları'nın, filmlere ticari dolaşıma ve gösterime giremez kararı verme yetkisi kaldırılmalıdır.

* Film festivallerinde ve her türlü sanatsal etkinlikte filmler, kayıt-tescil belgesi istenmeksizin özgürce gösterilmelidir.

* Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurullarında kararlar alınırken, kanunca reşit olarak tanımlanan reşit bireylerin seçme ve ifade özgürlüğü ve sinema sanatının özgünlüğü gözetilmelidir.

Süreci yakından takip edeceğimizi ve sansüre yönelik kararların karşısında duracağımızı, her koşulda mesleki özgürlüğümüzü savunmaya hep birlikte ve kararlılıkla devam edeceğimizi kamuoyu huzurunda duyuruyoruz."

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..