Ayşe Şasa Vefat Etti
HAYAL PERDESİ - Gündem 16.06.2014

Ayşe Şasa Vefat Etti

Türk sinemasının emektar isimlerinden senarist ve mütefekkir Ayşe Şasa vefat etti. Uzun süredir kanser tedavisi gören, yaklaşık bir aydır da yoğun bakımda bulunan Şasa’nın 73 yıllık bereketli ömrü 16 Haziran Pazartesi sabaha karşı son buldu. Ayşe Şasa 17 Haziran Salı günü öğle namazının ardından Fatih Camii'nden uğurlanacak ve Sahrayıcedit Mezarlığı'na defnedilecek.

Ayşe Şasa Ah Güzel İstanbul (1966), Gramofon Avrat (1987), Balatlı Arif (1967), Son Kuşlar (1965) gibi sinemamızın önemli filmlerinin de içinde bulunduğu otuz bir adet senaryo kaleme aldı. Yeşilçam’ın altın çağı olarak anılan 60’lı yıllarda kariyerine başlayan Şasa reji asistanlığından senaristliğe pek çok görev yaptı.
 
Gençlik yıllarından beri savunduğu Marksist dünya görüşü Kemal Tahir ile tanışmasından sonra “yerlilik” odaklı bir düşünceye evrildi, daha sonra tasavvufla tanışan Şasa’nın hayat ve sanat anlayışına yeni bir soluk geldi. Tüm yaşamını hakikat arayışına adayan Ayşe Şasa sinemamız üzerine düşünce yazılarını Yeşilçam Günlüğü isimli kitapta topladı.
 
Ayşe Şasa
1941 yılında İstanbul’da doğdu.
1960 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldu. Bir dönem o zamanki Robert Kolej İdari Bilimler Bölümüne devam etti.
1960 yılında Türk sinemasında senaristliğe başladı.
1969 yılında sağlık nedenleri dolayısıyla sinemadan uzaklaşmak zorunda kaldı.
80’li yıllarda yeniden senaryolar yazmaya başladı. Ah Güzel İstanbul (1966), Murad’ın Türküsü (1965), Gramofon Avrat (1987), Dinle Neyden (2008) gibi senaryolarda emeği geçti.
1990 sonrasında Yeşilçam Günlüğü, Delilik Ülkesinden Notlar, Şebek Romanı, Bir Ruh Macerası gibi kitaplar yayınladı.
 

 

 

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..