Metin Erksan’dan Halit Refiğ’e Bir Mektup
HAYAL PERDESİ - Gündem 13.10.2014

Metin Erksan’dan Halit Refiğ’e Bir Mektup

2009’da aramızdan ayrılan Halit Refiğ, şüphesiz Türk sinemasının en önemli yönetmenlerinden biriydi. Sadece çektiği filmlerle değil sinema teorisine dair çabaları ve ortaya koyduğu ‘ulusal sinema’ kavramı ile de sinemamıza ciddi katkılarda bulundu.

Halit Refiğ, 1975’de TRT’den ayrılmak zorunda kalır. Türk sineması o yıllarda en karanlık dönemini yaşamaktadır, seks filmleri revaçtadır. Piyasada kendisinden talep edilen işler, yapmayı uygun görmeyeceği türdendir. Gülper Refiğ o günleri şu cümlelerle anlatıyor: “Çok parasızdık. Komedi filmleri bile çok entelektüel bir teklif olarak algılanıyordu prodüktörler tarafından. Burası çok karanlıktı o yıllarda. Amerika’dan çok çağırıyorlardı Halit Refiğ’i. Senin yapacağın filmler, fikirlerin çok önemli dünya için diyorlardı. Bir gün yüzü bembeyaz geldi eve. Türkiye’den hiç ayrılmak istemediği halde Amerika’ya gitmeye karar vermişti.”
 
Halit Refiğ eşi Gülper Hanım ile birlikte bir yıl Amerika’da kalır. Wisconsin Üniversitesi’nde dersler verir, hatta bir film de çeker. Bu dönemde Oğuz Atay, Giovanni Scognamillo, Metin Erksan gibi pek çok isimle mektuplaşır. Refiğ’in mektuplarının bir bölümü Sevgili Halit-Halit Refiğ’e Mektuplar kitabında yayınlanmıştı. O dönemde yine Gülper Refiğ’den aldığımız bilgilere göre Metin Erksan mektuplarının yayınlanmasına izin vermez, fakat daha sonra yayınlanmasına karar verir.
 
Erksan'ın Refiğ'e yazdığı mektupların bir kısmı Hayal Perdesi’nin önümüzdeki sayısında yayınlanacak. Yönetmenin vefat yıl dönümü sebebiyle Metin Erksan’ın 5 Mayıs 1976’da Halit Refiğ’e, Amerika’ya gönderdiği mektuplardan ilki TSA web sitesinde paylaşıldı.

‘Halitciğim, tek dostum, sevgili kardeşim’ ifadesiyle başlayan; Kemal Tahir, Oğuz Atay, Aziz Nesin, Nezihe Araz gibi dönemin önemli isimlerinin de anıldığı mektup, Halit Refiğ ile Metin Erksan’ın yakın dostluğunu, umutlarını, heyecanlarını, endişelerini ve bunların yanı sıra arkadaş ilişkileri ve dönemin karanlık ruhuna dair de önemli ipuçları barındırıyor.

Mektubun orijinal halini okumak için tıklayın.
 
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..