Peter Greenaway İstanbul’daydı
HAYAL PERDESİ - Gündem 27.10.2014

Peter Greenaway İstanbul’daydı

İngiliz yönetmen ve ressam Peter Greenaway, 2. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında Koç Üniversitesi Design Lab tarafından düzenlenen etkinlikle İstanbul’daydı. Etkinlik 23 Ekim Perşembe günü, ‘A Cinematic Talk by Peter Greenaway’ başlığıyla gerçekleştirildi. Aşçı, Hırsız, Karısı ve Aşığı ve Ressamın Kontratı gibi filmlerle tanınan Greenaway, son filmi Eisenstein Guanajuatoda’nın dünya gösterimi vesilesiyle tasarımcılar ve sinemaseverlerle buluştu.

Greenaway, bugüne kadar seyrettiğimiz sinemanın metne ve hikaye anlatımına dayalı olduğunu, henüz kimsenin gerçek anlamda sinema görmediğini, icadından bu yana ortaya konan filmlerin illüstre edilmiş metinlerden ibaret olduğunu söyledi. Hikaye diye tabir edilen olgunun gerçekte varolmadığını savunan Greenaway, sinemanın anlatımdan öteye geçerek başka yapılar araması gerektiğini ifade etti. Senaryo, çerçeve, aktör ve kameranın sinemayı boyunduruk altına alarak kendini gerçekleştirmesini engellediğini öne süren Greenaway, kendi çalışmalarında bunları yıkmanın yollarını arayarak anlatıma dayalı olmayan, çok ekranlı, kendi tabiriyle ‘o an yaşanan’ bir sinema elde etme serüveninde geldiği noktayı filmlerinden örneklerle paylaştı.
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..