Yavuz Turgul ve Şener Şen Yeşilçam’ı Konuştu
HAYAL PERDESİ - Gündem 21.11.2014

Yavuz Turgul ve Şener Şen Yeşilçam’ı Konuştu

 
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ev sahipliğinde Türk Sinemasının 100. yılı dolayısıyla düzenlenen “10 Film ile Yeşilçam'ın 100 Yılı”76 sinema günleri 19 Kasım Çarşamba günü başladı. Açılışı Yavuz Turgul’un yazıp yönettiği başrollerinde Şener Şen ve Uğur Yücel’in yer aldığı 1987 yapımı Muhsin Bey filminin gösterimiyle yapılan etkinlikte gösterimin ardından Atilla Dorsay moderatörlüğünde Yavuz Turgul ve Şener Şen’in konuşmacı olarak katıldığı bir de panel düzenlendi.
 
Katılımcılar, panelde kendi deneyimlerinden yola çıkarak geçmişten günümüze Türk sinemasındaki değişim ve gelişimleri değerlendirdiler. Yavuz Turgul, 1976’da başladığı Arzu Film’deki Yeşilçam’ın diğer yapım şirketlerinden farklı olan kolektif üretim biçiminden bahsederken; yapımcı Ertem Eğilmez’in senaryodan çok öykünün derli toplu bir şekilde verildiği tretmanlara önem verdiğini ve senaryonun genelde sette yazıldığını ifade etti.
 
Ayrıca panelde Arzu Film’de Hababam Sınıfı ile başlayan ve en son Av Mevsimi (2010) filmiyle günümüze kadar süregelen sinemada Yavuz Turgul ile Şener Şen ilişkisi de ele alındı. Neden birçok filminde Yavuz Turgul ile çalıştığı sorusuna Şener Şen, başkalarıyla da çalışmayı özellikle denediğini ancak Turgul’un kendisine getirdiği projeleri her seferinde çok iyi bularak reddedemediğini söyledi. Yavuz Turgul ise Şener Şen’in sürekli kendi filmlerinde rol almasına rağmen oyunculuğunun belli bir kalıba sığmadığını, gelişim gösterdiğini ve Gönül Yarası (2005) filminin de oyunculuğunda dönüm noktalarından biri olduğunu belirtti. 
 
Atilla Dorsay’ın “100 Yılın 100 Türk Filmi” adlı kitabından seçtiği on filmden oluşan bir seçkinin sunulduğu Muhsin Bey filmiyle başlayan etkinlikte 28 Ocak 2015’e kadar her çarşamba saat 17.00’de Sakıp Sabancı Müzesi’nde Türk sinemasından bir film gösterimi gerçekleştirilecek. 
 
Programda sonraki haftalarda yer alacak filmler ise şöyle:
 
Aysel, Bataklı Damın Kızı (1934)
Beklenen Şarkı (1953)                          
Üç Arkadaş (1958)                                 
Susuz Yaz (1963)
Gurbet Kuşları (1964)
Karanlıkta Uyananlar (1964)
Son Kuşlar (1965)
Ah Güzel İstanbul (1966)
Vesikalı Yarim (1968)
 
 
 
Haber ve fotoğraflar: Betül Durdu

  

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..