Uluslararası Sanatçı Filmleri İzlenimleri
HAYAL PERDESİ - Gündem 29.01.2015

Uluslararası Sanatçı Filmleri İzlenimleri

Londra’nın köklü sanat kurumu Whitechapel Gallery öncülüğünde 2008 yılında başlatılan Artists’ Film International (Uluslararası Sanatçı Filmleri) programının bu yıl yedincisi düzenleniyor. İstanbul Modern’in aralarında bulunduğu ve farklı coğrafyalardan on yedi sanat kurumunun ortaklaşa düzenlediği programa ortakların her biri kendi ülkelerinden seçtikleri bir sanatçının çalışmasıyla katılıyor. Sanatçıların videoları küratöryel çalışma sonrasında tematik gösterimler ve sergilerle izleyiciye sunuluyor.   

Geçtiğimiz yıllarda Ali Kazma, İnci Eviner, Ergin Çavuşoğlu gibi isimlerin videolarıyla katıldığı programa bu yıl Türkiye’den Arguvan Yolu (2013) adlı video çalışmasıyla Vahap Avşar davet edildi. Arguvan Yolu’nda Vahap Avşar, ailesinin yaşadığı Arguvan kasabasını Malatya iline bağlayan tek yolun dev yarıklarla bozulmasını ve kasabanın devletin yolu tamir etmemesi nedeniyle dünyayla olan bağlantısının kesilmesini anlatıyor. Ayrıca sergi kapsamında 2015 yılı video seçkisinin yanı sıra 2014 yılına ait video seçkisi de gösteriliyor. 2014 seçkisinde Burak Delier’e ait Kriz ve Kontrol (2013) adlı çalışma da var. Burak Delier; Kriz ve Kontrol adlı çalışmasında iş dünyasından, iş kıyafetleriyle bir plazada yoga yapan insanlar üzerinden adeta kapitalizmin içini döktüğü bir psikoterapi seansını anlatıyor.
 
 
 
 
 
Bu yılki seçkinin en dikkat çeken çalışması ise Sırbistan’dan Milica Tomić’in “Gece yerine günü aydınlatacak bir sıkımlık makineli tüfek ateşi, eğer ışık başka türlü ulaşamayacaksa” adlı video çalışması. Çalışma ismini İkinci Dünya Savaşı’nda Komünist Hareketin yürütücüsü şair Oskar Davičo’nun One Day (Bir Gün) şiirinin dizelerinden alıyor. Milica Tomić’in bir elinde makinalı tüfek diğer elinde alışveriş torbasıyla Belgrad, Kopenhag ve Roma sokaklarını dolaştığı çalışmada gündelik hayattaki insanların ağır silahlı bir kadına bakışları konu ediliyor.
 
 
 
Sergi kapsamında İstanbul Modern’de 28 Ocak Çarşamba günü düzenlenen söyleşiye katılan Milica Tomić bu farklı video deneyiminden bahsederken anlatılmayan, toplumsal bellekten gelmeyen gündelik durumlarda bu nesne ya da duruma karşı ne hatırlayabileceğimizi araştırdığını belirtti. Bir nevi belleksel bir çalışma gerçekleştirdiğini söyleyen Tomić, makineli tüfek Sırbistan’da herkesin ilişki kurabileceği bir nesneyken Kopenhag’da savaş belleği olmadığı için elindeki makineli tüfeği görenlerin kendisiyle konuşmadığını ve elindeki nesneyle ilgilenmediğini anlattı. Çalışması sırasında silahın daha çok alt sınıfların merakını celbettiğini gözlemlediğini belirten Tomić, terörist veya anti-terörist olmanın dayatıldığı bir hayatta, terörist olmadan makineli tüfekle sokağa çıkmanın sonuçlarının ne olacağını görmek istediğini sözlerine ekledi.
 
Artists’ Film International (Uluslararası Sanatçı Filmleri) 2014-2015 seçkisi toplamda yirmi dört adet çalışmadan oluşuyor. Diğer önemli çalışmalar arasında Diego Tonus’un Teoride Konuşmalar (Dünyanın Bütün İşçileri, Sakin Olun, 2012) ve Lee Kai Chung’ın İsyanın Tarihi (Dj, 2013) sayılabilir. İstanbul Modern’de 20 Ocak’ta başlayan sergi 12 Mart’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. (Betül Durdu)
 

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..