SALT’ta Perşembe Sineması
HAYAL PERDESİ - Gündem 05.02.2015

SALT’ta Perşembe Sineması

SALT, geçtiğimiz sonbaharda başladığı Perşembe Sineması programına, şehirde olmaya dair bir film seçkisiyle, Garanti Mortgage’ın desteğiyle sürdürüyor. Şehir hayatının çevre, birey ve toplum üzerindeki yaptırımlarına odaklanan seçki, uluslararası uzun metraj ve belgesel sinema filmlerinden derlendi. Geniş bir coğrafya ve zaman aralığından seçilen farklı üsluplardaki filmler, Mart-Haziran ve Eylül-Aralık aylarında, Perşembe akşamları saat 19.00’da SALT Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da gösterilecek.

Bu yıl boyunca Perşembe Sineması’nda toplam 33 gösterim yapılacak. Mart-Haziran programı, farklı şehirlerin arka planı oluşturduğu filmleri bir araya getiriyor. Sonbaharda ise öncelikle 1980’ler Türk Sineması’ndan, konusunu politik gerilim ortamında hızlı şehirleşme ve mekânsal ayrışmadan alan filmlere yer verilecek. SALT’ın, 80’ler Türkiye’sine dair göz ardı edilmiş durumları konu edinen Nereden başlasak? projesi paralelinde hazırlanan seçki 12 filmden oluşuyor. Aralık ayında yine uluslararası filmler gösterimde olacak.
 
Mart-Haziran programı, Pekin Dünya Parkı’nda geçen, şehri terk etmeden dünyayı görme fikri üzerine kurulu Shìjiè(Dünya) filmiyle başlıyor. Programın ilk belgesel filmi ise, 1970’lerde St. Louis, Missouri’de birer birer havaya uçurulan bloklarıyla sosyal konut projelerinin başarısızlık sembolü hâline gelen yerleşim yerine odaklı The Pruitt-Igoe Myth (Pruitt-Igoe Miti). Programda ayrıca, şehrin büyümesi nedeniyle yuvalarını insanlara karşı savunmak zorunda kalan bir grup sihirli rakunun hikâyesinin anlatıldığı, 23 Nisan’da çocuklar için özel Türkçe gösterimi yapılacak olan Pom Poko adlı anime ile bir Éric Rohmer klasiği Les rendez-vous de Paris (Paris Randevuları) gibi farklı türlerde filmler yer alıyor.   
 
PROGRAM
 
5 Mart      Jia Zhangke, Shìjiè (Dünya), 2004
 
12 Mart    Chad Freidrichs, The Pruitt-Igoe Myth (Pruitt-Igoe Miti, 2011)
 
19 Mart     Mira Nair, Salaam Bombay! (Selam Bombay!,1988)
 
26 Mart     Peter von Bagh, Helsinki, ikuisesti (Helsinki, Sonsuza Dek, 2008)
 
2 Nisan     Mikhail Kalatozov, Soy Cuba (Ben Küba,1964)
 
9 Nisan     Tran Anh Hung, Xích Lô (Bisikletli, 1995)
 
16 Nisan   Ian Cheney, Truck Farm (Kamyonet Tarlası, 2011)
 
23 Nisan*  Isao Takahata, Pom Poko,1994
 
30 Nisan   Éric Rohmer, Les rendez-vous de Paris (Paris Randevuları, 1995)
 
7 Mayıs     Anand Patwardhan, Hamara Shahar (Bombay Bizim Şehrimiz, 1985)
 
14 Mayıs   Juraj Krasnohorský, Tigre v meste (Şehir Kaplanları, 2012)
 
21 Mayıs   Anna-Karin Grönroos, Ecopolis China (Ekoşehir Çin, 2013)
 
 
* Pom Poko, 23 Nisan özel gösterimi kapsamında saat 15.00’te Türkçe dublaj; İngilizce altyazılı ve saat 19.00’da Japonca; Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak gösterilecektir.
 
Her gösterim, orijinal seslendirme dilinin yanı sıra Türkçe ve/veya İngilizce altyazılı olarak yapılacaktır. Gösterimler ücretsizdir. Rezervasyon yapılmamaktadır. Olası program değişikliklerinden haberdar olmak için saltonline.org ve SALT Online Facebook sayfasını takip edebilirsiniz.
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..