Gotik: Sinemanın Karanlık Yüreği
HAYAL PERDESİ - Gündem 13.02.2015

Gotik: Sinemanın Karanlık Yüreği

 
İstanbul Modern Sinema, 26 Şubat – 8 Mart 2015 tarihleri arasında, gotik sinemanın gölgeli dünyasını kutluyor. Şehvetle yanan, kan ve dehşet dolu, en karanlık arzu ve korkularımızla beslenen gotik hikâyelerinden bir seçki sunuyor. Vampirlerden kurt adamlara, hayaletlerden ıstıraplı ruhlara, program gotik korku ve romantik prototiplerinin bugüne kadar etkisini koruduğunu, en derin korkularımızı bize geri yansıtmaya devam ettiğini gösteriyor.
 
İlk olarak 18. ve 19. yüzyıllarda Mary Shelley, Bram Stoker gibi yazarların olay yaratan romanlarıyla Britanya’da doğan Gotik edebiyatın uğursuz iskeletini sinema ete kemiğe büründürür. Dracula ve Frankenstein gibi karakterleri kült figürlere dönüştüren Gotik sinema, sessiz sinema dönemindeki köklerinden bugünkü alacakaranlık dünyanın yolunu bulur.
 
Seçkide yer alan filmler arasında beş hayalet öyküsünden oluşan, 1945 yapımı Dead of Night; Nicolas Roeg’ün Venedik’in karanlık sokaklarında çektiği psikolojik gerilim filmi Don’t Look Now (1973) ve David Lynch’in 19. yüzyıl sonlarında Londra’da gerçekten yaşadığı söylenen, hilkat garibesi görünümlü John Merrick adlı adamın öyküsünü anlattığı Fil Adam (The Elephant Man) öne çıkıyor.  
 
Program hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
 
 

    

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..