Salt Beyoğlu’ndan Her Perşembe Şehir Sineması
HAYAL PERDESİ - Gündem 27.02.2015

Salt Beyoğlu’ndan Her Perşembe Şehir Sineması

Geçtiğimiz sonbaharda başlayan Salt Beyoğlu’nda Perşembe Sineması programı Mart-Haziran aylarında da devam ediyor. Açılışı 24 Şubat Perşembe akşamı Shìjiè (Dünya, 2004) filminin basın ön gösterimiyle yapılan program her Perşembe saat 19.00’da şehir hayatının çevre, birey ve toplum üzerindeki yaptırımlarına odaklanan bir filmi seyirciyle buluşturacak. Şehirde olmaya dair bir film seçkisiyle seyirci karşısına çıkacak programda Mira Nair’in kamerasını dünyanın en büyük üçüncü şehrinin varoşlarına çevirdiği Salaam Bombay! (Selam Bombay!, 1988), Mikhail Kalatozov’dan Küba’da devrime giden süreci anlatan Soy Cuba (Ben Küba, 1964)ve bir Éric Rohmer  klasiği olan Les rendez-vous de Paris (Paris Randevuları, 1995) gibi birçok önemli film yer alıyor. 

Basın ön gösterimi yapılan Shìjiè’de(Dünya, 2004) ise yönetmen Jia Zhangke kamerasını Pekin’deki dünyanın en meşhur anıtlarını bir arada görme imkânı sunan ve filmle aynı adı taşıyan Dünya Park’a çeviriyor. “Pekin’den ayrılmadan dünyayı gezin” sloganıyla tanınan tematik parkın büyülü dünyasındaki gerçek hayatları anlatan film parkın tüm dünyayı bir araya getirmesine rağmen yine de orada yaşayan insanlar için yurtdışına çıkmanın cazip bir durum olduğu çelişkisini ele alıyor. Taşradan büyük şehre gelmiş ve oradan da dünyaya açılmak isteyen insanların parktaki gerçeklik-sahtelik arasında bunalımlı hayatlarından bir çıkış yolu aradığı filmde parkın tüm cazibesinin onu ne değişimlere karşı ne kadar koruyabileceği sorgulanıyor. Shìjiè filmi program kapsamında 5 Mart 2015 Perşembe günü saat 19.00’da Salt Beyoğlu Açık Sinema’da seyirciyle buluşuyor. Farklı coğrafya ve zamanlardan seçilen filmlerin tam listesi ise şöyle:
 
5 Mart       Jia Zhangke, Shìjiè (Dünya), 200
12 Mart     Chad Freidrichs, The Pruitt-Igoe Myth (Pruitt-Igoe Miti, 2011)
19 Mart     Mira Nair, Salaam Bombay! (Selam Bombay!,1988)
26 Mart     Peter von Bagh, Helsinki, ikuisesti (Helsinki, Sonsuza Dek, 2008)
2 Nisan     Mikhail Kalatozov, Soy Cuba (Ben Küba,1964)
9 Nisan     Tran Anh Hung, Xích Lô (Bisikletli, 1995)
16 Nisan    Ian Cheney, Truck Farm (Kamyonet Tarlası, 2011)
23 Nisan*   Isao Takahata, Pom Poko,1994
30 Nisan    Éric Rohmer, Les rendez-vous de Paris (Paris Randevuları, 1995)
7 Mayıs     Anand Patwardhan, Hamara Shahar (Bombay Bizim Şehrimiz, 1985)
14 Mayıs   Juraj Krasnohorský, Tigre v meste (Şehir Kaplanları, 2012)
21 Mayıs   Anna-Karin Grönroos, Ecopolis China (Ekoşehir Çin, 2013)
 
(Betül Durdu)
 
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..