Kadınlar İlk Defa Sinemaya Gider ve İtirazlar Yükselir
HAYAL PERDESİ - Gündem 07.03.2015

Kadınlar İlk Defa Sinemaya Gider ve İtirazlar Yükselir

  

1913 kışı Beyrut’tan İstanbul’a bir telgraf gelir. Telgraf, devletin bu derecelere değin yükselmesinin ve ebediyete kadar da devam etme düşüncesinin ancak ırz ve namusun korunmasındaki gayretle imkân bulduğunun altının çizilmesiyle başlar. Bu sebeple de kadınların ve Müslüman fertlerin meyhane ve kerhane mesabesindeki sinematograf tiyatrolarına gitmelerine imkân tanıyan valiliğin, ileride ortaya çıkacak tehlikeli durumlar göz önüne alınarak uyarılmasının talep edilmesiyle devam eder.
 
Bu satırları okuyunca insanın zihnine de birçok soru üşüşüverir: Kadın niye film seyredemesin veya ne tür sinemalara gitmeli? İzlediği görüntüler onu tabiatından, annelik potansiyeliyle dünyaya gelmesi sebebiyle çokça özdeşleştirildiği şefkat ve merhamet duygularından uzaklaştırır diye mi bütün bu yasaklar?
 
Yine İç işleri Bakanlığı’na hitaben Beyrut’taki âlim ve bir takım saygın kişiler tarafından 14 mühürle çekilen bir başka telgraf daha gelir. Bu kimseler, nasıl olup da Beyrut valisinin iffetli genç hanımların –özellikle de Beyrut Limanı’nda yabancı gemilerin bulunduğu bir sırada- sinematograf seyretmelerini uygun bulmasına bir anlam veremez. Vali’yi örf ve âdete aykırı, hükümetin haysiyetini zedeleyici, İslâmi kanunlara karşı bir ayıp hükmündeki bu teşebbüsü konusunda uyardıklarında ise askeri kuvvetle reddedilmelerini hazmedemez. Bu yüzden de bu gayri meşru ve alçakça hareketi Sadarete bildirmeyi bir borç bilir.
 
Ardından 21 mühürle gönderilen diğer bir telgrafta, Hz. Ömer'in bir gereklilik üzerine kadınların camiye girmelerini yasakladığı, bu sebeple sinematografhaneye de girmemelerinin vacip olduğu izah edilerek gereğinin yapılması arz edilir.

TSA'nın arşivindeki belgeler ilk defa yayınlandı, Ayşe Yılmaz'ın kaleme aldığı  yazının tamamını okumak için tıklayınız.

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..