Yerelliğin Evrensellikle İmtihanı
HAYAL PERDESİ - Gündem 26.11.2015

Yerelliğin Evrensellikle İmtihanı

Bu yıl Filmekimi’nde iki “ilk film” benzer temalarıyla dikkat çekiciydi. Eğitimini Fransa’da tamamlamış Deniz Gamze Ergüven’in filmi Mustang, Karadeniz’in bir kasabasında babaanneleri ve amcalarıyla yaşayan beş kız kardeşin toplumsal baskılara karşı mücadelesini anlatıyor. Guatemalalı yönetmen Jayro Bustamante imzalı Ixcanul ise Guatemala’nın Mayalarından, ailesiyle birlikte kahve plantasyonunda çalışan on yedi yaşındaki Maria’nın hikâyesini konu alıyor. İki filmde de büyümenin sancıları, toplumsal hayatta kadın olmanın zorlukları ve modernlik/gelenek karşıtlığı gibi temaların benzer unsurlarla çok farklı yaklaşımlarını bulmak mümkün. Mustang ve Ixcanul, hikâye ettiği konuyla ne kadar birbirine yakın olsa da meseleyi ele alış biçimi ve tartışmaya yaklaştığı yer itibarıyla birbirinden fersah fersah uzakta.

Mustang: Keşiften Yoksun Tavır

Okulun son günüdür. Sonay, Selma, Ece, Nur ve Lale’nin dosdoğru eve dönmeyip sahilde erkeklerle deve güreşi oynaması kızları bekleyen bir dizi trajik olayın başlatıcısı olur. Babaanne kızlara karşı zaman zaman anlayışlı davransa da onların iyiliği için yaşananlara göz yuman, “sistemin ehlileştirdiği” bir kadındır. Kızlar artık okula gönderilmeyecek; hamur açacak, biçki dikiş öğrenecek ve en yakın zamanda evlendirilecektir. Amcaları Erol bu süre zarfında namuslarının bekçisi olacak ve zaman zaman onları kasabanın merkezine bekâret testi yaptırmaya götürecektir. Yaşadıkları ev her geçen gün prensesin kapatıldığı kuleye daha çok benzer; pencerelere korkuluk takılır, bahçe duvarları uzatılır. Kızlar kendilerine gelen görücülerin getirdiği kurabiyelerin zehirli olduğunu düşünür. Futbol maçını statta izleme imkânı sanki merakla bekledikleri balo gibidir. Bunun gibi filmin pek çok unsuru hikâyede masalsı bir hava yaratır. Fakat Mustang için bu durum –görünen o ki Avrupalı izleyici için olmasa da– ülkeyi biraz bilen seyirci için derinleşemeyen bir hikâyeye davetiye çıkarır. (Nesibe Sena Arslan)

Yazanın tamamını Hayal Perdesi’nin 49. sayısında okuyabilirsiniz.

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..