Oscar 2016: Amerika “Gerçekleriyle” Yüzleşiyor
HAYAL PERDESİ - Gündem 29.03.2016

Oscar 2016: Amerika “Gerçekleriyle” Yüzleşiyor

 

Akademi Ödülleri 28 Şubat 2016 Pazar günü Dolby Theather’da gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Amerikan film endüstrisinin geçtiğimiz bir yıl içinde piyasaya çıkardığı en iyi filmlerin veya ülke/dünya konjonktürü içinde “anlamlı” gördüğü yapımların yarıştığı Oscar töreni, gün geçtikçe formaliteye dönüşüyor. Ancak yine de adaylıktan ödül sürecine kadar Akademi’nin seçtiği filmlerin dünya pazarlarındaki paylarını olumlu etkilemeye devam ediyor. Her ne kadar gecenin büyük ödülü En İyi Film Oscar’ı Spotlight’a gitmiş olsa da bu yılki Oscarlar muhtemelen bütün şov ve tantana geride kaldıktan sonra bile iki isim ve onları buluşturan filmle hatırda kalacak. Birdman’den sonra Diriliş (The Revenant) filmiyle de üst üste iki yıl En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen Alejandro González Iñárritu ve elbette 1994 yılından bu yana beş defa aday olduğu En İyi Erkek Oyuncu ödülüne -nihayet-Diriliş’teki performansıyla uzanan Leonardo DiCaprio.

 

Bu yılın En İyi Film adaylarına göz gezdirilirse -en az DiCaprio’nun uzun bekleyişi kadar- dikkate değer ancak şaşırtıcı olmayan başka istatistiklere rastlanabilir. Aday olan sekiz film içinden dördü -Spotlight, Büyük Açık (The Big Short), Diriliş, Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies)- “Gerçek olaylardan esinlenilmiştir” notu ile başlıyor. Bunların dışındaki üç film -Marslı (The Martian), Brooklyn ve Gizli Dünya (Room)- ise aynı isimli romanlardan uyarlama. Son adayımız Mad Max: Fury Road ise meşhur üçlemenin otuz yıl aradan sonra gelen devam filmi. Hollywood’un uzun zamandır özgün hikâyeler üretemediği veya üretmekle ilgilenmediği biliniyor. Gerçek hikâyeler, biyografik anlatılar ve edebiyat uyarlamalarını filme almanın sıfırdan senaryo yazmaktan zaman ve para açısından daha kârlı olduğu ortada. 2015 yılında piyasaya çıkan filmler içinde -Akademi’nin seçimine göre- “en iyi” olanların sekizi de hikâye kurmanın sıklıkla başvurulan, kolaycı yöntemlerini seçiyor. (Aybala Hilâl Yüksel)

 

-Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 51. sayısında okuyabilirsiniz.-

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..