Kahreden Neşe, Can Veren Keder
HAYAL PERDESİ - Gündem 23.03.2016

Kahreden Neşe, Can Veren Keder

İki kız kardeş, Neşe ve Keder, hangisinin öncelik sahibi olması gerektiği konusunda hararetli bir tartışmaya tutuşur. Bir neticeye varamaz ve kararı Kral Minos’a bırakırlar. Kral, kardeşleri uzlaştırmak ve bir arada tutabilmek için bütün yolları dener, fakat nafile! Kardeşler bir türlü anlaşamaz. Kral kararını verir: Neşe ve Keder, sırasıyla biri diğerini takip edecek şekilde, ayaklarından zincirle bağlanacaktır. Hâl böyleyken dip dibe dolanan iki kardeşin hangisinin daha önde olduğunun da bir önemi kalmaz. 

Ezop’a atfedilen bu masal kelimesi kelimesine Disney/Pixar ortak yapımı Ters Yüz’de (Inside Out, 2015) yeniden hayat bulur. On bir yaşındaki Riley’nin kafasında “kumanda merkezi” denen bir yerde beş duygu -Neşe, Üzüntü, Korku, Tiksinti ve Öfke- Riley’nin doğup büyüdüğü şehirden San Fransisco’ya taşınmasıyla karman çorman olur. Taşıma şirketinin kaybettiği koliler, yeni bir okul ve geride bırakılan arkadaşlıklar Riley’yi alt üst ederken Neşe ve Üzüntü de bir aksilik sonucu kumanda merkezinin dışında, uzun süreli hafızada kaybolur. Yanlarında Riley’nin kişiliğini oluşturan “çekirdek anıları” da götürerek… Artık Korku, Tiksinti ve Öfke’yle baş başa kalan Riley’nin bozuk psikolojisine San Fransisco’nun güneşli havası bile iyi gelmez. (Nesibe Sena Arslan)


-Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 51. sayısında okuyabilirsiniz.-

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..