Bazı Kadınları Anlamak Zor
HAYAL PERDESİ - Gündem 25.05.2016

Bazı Kadınları Anlamak Zor

 
Sinema ilk ve en kalıcı tiplemesi femme fatale’i beraberinde getirdi. Öyle ki, ilk uzun metrajdan dokuz yıl sonra, 1915’te A Fool There Was filmiyle, zaman içinde görüntüsü ve tavrı değişse de gizemini her daim koruyan bu kadın hayatımıza girer. Filmin başrolü “vampir kadın” aynı zamanda Theda Bara’ya şöhretini kazandırır. İyi aile babası, işinde gücünde John Schuyler’i baştan çıkararak korkunç bir sona sürükleyen kadının başka dünyadan gelmiş bir hâli vardır; masum mu tehlikeli mi, iyi mi kötü mü olduğu anlaşılmayan bakışları, oryantalist tablolardakine benzer egzotikliği…
 
Yüzyılın Sonu
Rudyard Kipling’in 1897 tarihli “The Vampire” şiirinden uyarlanan A Fool There Was, bu özelliğiyle femme fatale’in sinemanın öncesine uzanan tarihine de işaret eder. On dokuzuncu yüzyılın sonunda Sembolizme geçit veren akım Dekadizm, ya da Çöküşçülük, edebi, ahlâki, toplumsal, geleneksel bütün kaideleri altüst ederken hayalperestlik ve maraziliği yüceltir. Sirenlerin şarkısından büyülenip onlara yem olan denizciler ya da Kirke’nin zehirli şarabını içip domuza dönüşen Odysseus’un adamları gibi yüzyıl sonunda femme fatale, yazarından ressamına dekadan adamların saplantısı ve kâbusu olur.
 
Femme fatale, hayal gücünün tasarladığı bir fantezi alanı, güçlü tutkuların yansıtıldığı bir yer olarak Doğunun kurgulanmış egzotizmiyle bezenir. On dokuzuncu yüzyılın ortalarından itibaren gelişen baskı teknolojisi ve Fransa’da kamusal alana getirilen sansürün gevşetilmesi, resim ve posterlerin seri üretimine sebep olurken bu gizemli ve cazibeli kadınlar fantezilerin konusu olur ve ister istemez ucuzlaşır. Bu bakımdan femme fatale, sinemaya taşınmadan önce de imajinaldi. (Nesibe Sena Arslan) 


Yazının tamamının Hayal Perdesi'nin 52. sayısında okuyabilirsiniz.

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..