Güzel Bir İhtimalin Hazin Sonu
HAYAL PERDESİ - Gündem 09.03.2017

Güzel Bir İhtimalin Hazin Sonu

 
Kanada için özerk bir sinema oluşturmak, endüstriyel eğlence sinemasının merkezi ABD’nin civarda başka ot bitmesine müsaade etmeyen kültürel emperyalizmi yüzünden her zaman zor oldu. İki ülkenin kültürleri ve dillerinin aynı olması özerk bir Kanada sinemasının oluşmasına pek fırsat vermedi. Dahası, Kanadalı yönetmen ve oyuncuların çoğu Amerikan film sektörünün cazibesine kapılıp Hollywood’un bir parçası olmak için göç edince, artık hangi oyuncu veya yönetmen Amerikalı, hangisi Kanadalı ayırt etmek mümkün değil. James Cameron denince kimsenin aklına o büyük bütçeli, abartılı filmlerinden önce Kanada sineması gelmez. Aynı şekilde David Cronenberg bile “Kanada sineması” çağrışımı yapmıyor.
 
Bu talihsizliği aşıp bağımsız bir sinema oluşturan istisnai bir bölge var: Kanada’nın ve hatta Kuzey Amerika’nın Fransızca konuşulan tek bölgesi Québec. Ülkenin genelinden farklı olarak, kendi eğlence sektörüyle endüstrisine sahip bu bölgenin Amerikan çizgisinin dışında bir sineması var. Arama motorunda Kanada sineması üzerine yapılan ufak bir araştırma bile Québec’te Fransızca üretilen filmleri çıkarıyor. Fakat öyle veya böyle Québec kendi sinemasını yaratmasına rağmen çekilen filmler Kanada sineması başlığı altında anılıyor. FC Barcelona’nın ne kadar İspanyol ne kadar Katalan olduğu gibi biraz dil yakan mevzular.
 
Şimdilerde ise Kanada veya Québec sineması denildiğinde Xavier Dolan’dan başkası akla gelmiyor. Memleketi Québec’te, Kanada genelinde, dünyada (Türkiye’deki hayran kitlesiyse şaşırtıcı) birer veya ikişer yıl arayla çektiği filmler büyük rağbet görüyor ve Dolan Kanada’nın (bazen de Québec’in) dâhi çocuğuna dönüşüyor. Her söylediği haber oluyor, programdan programa koşuyor ve her sene Cannes’dan ödülle döneceğine, yabancı film Oscar ödülüne aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Elbette ki 1989 doğumlu biri olarak ilk filmi Annemi Öldürdüm (J’ai tué ma mère, 2009) ile Denis Villeneuve’ün 1989 Montreal Politeknik Üniversitesi katliamını anlatan Polytechnique (2009) filmini Québec sinema ödüllerinde geride bırakarak büyük ödülü alması ileride olacakların habercisiydi. Fakat Dolan’ın bu noktaya gelişini doğuştan sahip olduğu dehaya kolayca bağlamamak, içinde bulunduğu sektörle irtibatlandırmak gerekiyor. (Deniz Özlem Çevik)
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 57. sayısında okuyabilirsiniz.) 
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..