Şu Gösterişli Trajedi: Westworld
HAYAL PERDESİ - Gündem 21.03.2017

Şu Gösterişli Trajedi: Westworld


Westworld, yılın en dikkat çekici yapımlarından. Vahşi Batı’da yaşanan sıradan bir günde, kamera açısının bir noktada yükselerek uzaklaşması seyirciyi sarsıcı bir görüntüyle karşı karşıya bırakıyor: Truman Show’dan çok daha ince tasarlanmış, gerçeğinden farksız devasa bir sahnede, gerçeğinden farksız üretilmiş yapay insanlardan oluşan olağanüstü bir kasaba. Üç boyutlu bir oyuna giriyormuş gibi, gerçek dünyadan ziyaretçiler ücreti mukabilinde bir süreliğine katıldıkları bu nefes kesici deneyimde gerçekliğin farklı boyutlarına, iç dünyalarının derinliklerine yolculuk yapıyor, en yalın haliyle “kendilerini” görmeyi, en saklı halleriyle yüzleşmeyi deniyorlar. Bu çok yönlü deneyimde yapay insanların tecrübeleri biyolojik olana ayna tutuyor. Bilinçlenme, hatırlama, hafıza, acı duyma, kurtuluş arzusu, isyan, örgütlenme ve özgürlüğe kaçış. Bütün bu aşamalar tek tanrılı teolojilerin kadim döngüsüyle bire bir eşleşiyor. Cennet hayatı, bilinçli ve iradeli yaratılış, ölümsüzlük arzusu, yasak meyve, dünyaya düşüş, sınav ve tekrar dönüş.
 
Westworld’ün sakinleri, yaşayageldikleri hayatlarının korkunç bir kurgunun parçası olduğunu hissetmeye başladıkça dilemma belirginleşiyor. “Aslında güçlüyüz, böyle yaşamak zorunda değiliz, kaderimizi değiştirebiliriz” ile “Dışarının daha iyi ve özgür olduğundan nasıl emin olabiliriz, aklımızdan geçen şeyin özgür irademizin ürünü olduğu ne malum?” arasında seyreden gerilimler. Westworld dizisi, Matrix (1999), Başlangıç (Inception, 2010), Bulut Atlası (Cloud Atlas, 2012), Lost benzeri çok boyutlu örneklerdeki gibi, kurgu-gerçek, yapay-doğal, içerisi-dışarısı ikilemleriyle Platon’un mağarasını çoğaltıyor. (İshak Arslan)
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 57. sayısında okuyabilirsiniz.) 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..