Yüksel Aksu Filmlerinde Yerlilik
HAYAL PERDESİ - Gündem 03.04.2017

Yüksel Aksu Filmlerinde Yerlilik

Yüksel Aksu filmleri, konu itibariyle farklı hikâyeler anlatsa pek çok açıdan birbirine benzer. Başrol oyuncusu (Turan Özdemir) hariç, oyunculuk deneyimi olmayan Muğla halkının rol aldığı ilk filmi Dondurmam Gaymak (2005) beğeniyle karşılanmış ve hem yurt içi hem yurt dışında ödüller toplamıştı. Yönetmen bir sonraki filmi Entelköy Efeköy’e Karşı (2011) ile İftarlık Gazoz’da (2016) benzer bir üslubu, profesyonel oyuncu ve ekibin katkılarıyla sürdürür. Bu üç film, yönetmenin Anadolu’ya, belki sadece Ege halkına, dair genel izlenimini gösterir niteliktedir. Dondurmam Gaymak’ın “Her insan bir rolü mükemmel bir şekilde oynayabilir, kendini” cümlesiyle açılması, filmde yer alan oyunculardan bahsettiği kadar yönetmenin oto-portresi gibidir.  

Aksu, sıradan insanın gündelik hikâyelerini minimalist denebilecek bir tarzda anlatırken, mesajlarını mizahi bir dil üzerinden aktarır. Filmlerinde bütün bir Anadolu’nun tasvirinden ziyade belli bir kesime, bilhassa kendi yaşadığı mahalleye dair izlenimlerini sunar. Bu mahalleyi meydana getiren karakterler birbirine zıt görünse bile belli ortak değerler üzerinde uyum ve uzlaşı sağlarlar. Yönetmenin üç filminde de rastladığımız ana unsurlardan biri köyün imamıdır. Yeşilçam sinemasında sıklıkla karikatürize edilmiş katı, yobaz, işini bilir tiplemeden farklı olarak, köylülerin benimsediği, içlerinden biri olarak gördüğü bir hoca temsilinden bahsetmek mümkündür. Köyün imamı dini ve milli duyguların bütünleştiği önemli bir sembole dönüşse de katı bir otorite olarak görülmez. Söz gelimi İftarlık Gazoz’da teravih namazıyla futbol maçının aynı saate denk gelmesi üzerine köy ahalisi imamla pazarlığa girişebilir, o kadar ki imamın kendisi de topluluğa katılır. Mahalleyi bir arada tutan dini değerler sosyal baskıdan ziyade köylülerin kendi dilinde yeni bir forma bürünerek ortak bir tavra dönüşmüş gibidir. Mesela ezanın okunması sırasında müzik sesinin kesilmesi, içkilerin görünmeyecek şekilde kaldırılması imamın denetimi doğrultusunda değil köylülerin ortak kabulü üzere gerçekleşir. (Büşra Parça)
 
                                                                 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 57. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..