Your Name: Göğe Bakalım
HAYAL PERDESİ - Gündem 08.05.2017

Your Name: Göğe Bakalım

Japonya’da bir kelebek kanat çırpsa İstanbul nasıl etkilenirdi? Kelebeği bilmem ama Stüdyo Ghibli’nin ortak yapımlara yöneldiği şu günlerde Japonya’dan çıkan yeni bir animasyonun sinema çevrelerinde büyük etki yarattığı bir gerçek -üstelik bu film bir de uluslararası hasılat sıralamasında dengeleri değiştirmişse.   

Yeni Miyazaki
Bahsettiğimiz yapım, Makoto Shinkai’nin son filmi Your Name (Kimi no Na wa). 2016’nın sonunda vizyona girdiği Uzak Doğu’da kısa sürede başarı gösteren Your Name, dünya çapında da yoğun ilgi topladı ve Ruhların Kaçışı’nı geçerek anime türünde tüm zamanların en yüksek hasılatını yaptı. Shinkai’nin görsel anlatısının türe yeni bir soluk getirmesi bir yana, filmin “Ghibli işi” olmaması da gösterilen ilgiyi arttırdı. 
 
Bütün bu ilgi ve başarı, emekli usta Miyazaki’nin (başımıza bir şey gelmeyecekse) tahtını sallamak, boşluğunu biraz da olsa doldurmak anlamına geliyor, zira Shinkai’ye “yeni Miyazaki” yakıştırması çoktan yapıldı bile. Bu yakıştırmada gişe başarısının ölçüt alındığı malum. Diğer taraftan, Miyazaki ve Shinkai’nin tarzlarının birbirinden oldukça farklı olduğunu, bu bakımdan aralarında karşılaştırma yapılamayacağını söylemek gerek.
(Nesibe Sena Arslan) 
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 58. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..