American Gods: İnancın Yapısökümü
HAYAL PERDESİ - Gündem 17.08.2017

American Gods: İnancın Yapısökümü

2017 yılının en çok yankı uyandıran dizilerinden biri şüphesiz yapımcılığını Starz firmasının üstlendiği American Gods yani Amerikan Tanrıları. İngiliz yazar Neil Gaiman’ın 2001 tarihli aynı isimli romanından uyarlanan dizi, 2017’nin Nisan ayında Bryan Fuller ve Michael Green tarafından hayata geçirildi. Diziyi sağlıklı biçimde idrak edebilmek için mitoloji altyapısına ihtiyaç var, çünkü American Gods mitoloji ve fantezinin, az da olsa felsefenin birleşiminden oluşuyor.  

Adından da anlaşılacağı üzere, dizinin temel konsepti inanç ve tanrılar üzerine kurulu. Dizide de romanın kurgusunun temel hatları korunmuş: İnsanlığın geçmişinden bugüne kadar süregelen pek çok tanrı modern çağda kozlarını paylaşmak üzere Amerika’da bir araya gelir. Dizi, yolları bazı sıra dışı insanlarla kesişen tanrıların öyküsünü anlatır. Genel kurgu bundan ibaret olmakla birlikte, bölümler ilerledikçe yeni yeni tanrılar ortaya çıkar. Bir göçmen ülkesi olan Amerika’nın dünyanın dört bir yanından insanı kendine çektiği inkâr edilemez bir tarihsel gerçektir. Yeni Dünya’da yeni bir yaşama merhaba diyen bu insanlar beraberinde sadece valizlerini ve eşyalarını değil, kültürlerini, yemeklerini, adetlerini, alışkanlıklarını ve inançlarını da getirirler. Bundan dolayıdır ki dünya için bir tür göçmen toplama merkezini andıran Amerika, söz konusu tanrılar için de cazibe merkezi haline gelir. (Cenk Tan)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 59. sayısında okuyabilirsiniz.) 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..