Jane Campion’ın Travmatik Karakterleri
HAYAL PERDESİ - Gündem 08.10.2017

Jane Campion’ın Travmatik Karakterleri


Bu yıl Cannes Film Festivali’nde en çok tartışılan konulardan biri çevrimiçi izleme platformlarıydı. Netflix’in yapımcısı olduğu Okja ve The Meyerowitz Stories filmleri sinema salonlarında gösterime girmeyecek olmalarına rağmen yarışmaya dahil edilmişlerdi. Hal böyle olunca Fransız sinema salonu sahipleri festival yönetimine seslerini yükseltti, Okja’nın gösterimi sırasında Netflix, seyirciler tarafından yuhalandı ve hatta jüri başkanı Pedro Almodóvar bile kendini tartışmanın içinde buldu. Neyse ki Netflix ve Cannes yönetimi olaya hemen müdahale ettiler de ortalık çabuk duruldu. Bununla birlikte, en az çevrimiçi platformların yarışmaya dahil olması kadar önemli bir başka olay Netflix protestoları arasında pek sesini duyuramadı. Cannes tarihinde ilk kez, iki televizyon projesi festival programına dahil edilmişti: David Lynch’in Twin Peaks ve Jane Campion’ın Top of the Lake: China Girl dizileri.
 
Ünlü sinema yönetmenlerinin televizyonla flörtü yeni değildi elbet, Lynch kült dizisinin ilk iki sezonunu doksanların henüz başlarındayken çekmişti söz gelimi. Ancak mini-dizi formatı yaygınlaştıkça usta yönetmenler de kimi zaman beyazperdeden transfer ettikleri oyuncularla kendi film estetiklerine sadık derinlikli hikâyeler anlatıyorlar. Bahsi geçen yönetmenlerin televizyon işlerini daha çok birer “uzun film” olarak nitelemeleri tesadüf değil. Lynch artık sinema filmi çekmeyeceğini açıklasa da, Twin Peaks’i onun sinemasından ayrı düşünmek mümkün görünmüyor. Aynı şekilde Top of the Lake’i de Campion’ın sinemasından. Top of the Lake: China Girl’ün arefesinde, dizinin 2013’te yayınlanan ilk serisini, ya da serinin ilk filmini Campion sinemasıyla birlikte okumak verimli görünüyor. (Yasin Aydınlık)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 60. sayısında okuyabilirsiniz)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..