İngilizlerin Tarihle İmtihanı
HAYAL PERDESİ - Gündem 17.03.2018

İngilizlerin Tarihle İmtihanı

 
Doğu, Batı’nın tahayyülünden başka bir yerde yaşıyor mu? Victoria & Abdul’u izleyenlerin aklına gelen ilk soru bu olmalı.
 
Meşhur kraliçe Victoria’nın ömrünün son zamanlarında hayatına giren Hintli Abdülkerim ile macerasını anlatan film, Shrabani Basu’nun aynı adlı kitabından esinleniyor. Gazeteci Basu, Kraliçe Victoria’nın Wight adasındaki yazlık sarayını gezerken, “Uşak Abdülkerim” olarak tanıtılan ama asil gibi resmedilmesiyle dikkatini çeken Hintli bir adamın portrelerini ve büstünü görür. Bu, uşağa hiç benzemeyen uşağın kim olduğunu araştırmaya başlayan Basu, önce çok fazla bilgi bulamaz. Ta ki kraliçenin Urduca alıştırma defterlerine erişinceye kadar. Victoria’nın devrinden bu yana, Basu eline alana kadar kimsenin ilgilenmediği bu defterler, Victoria ile Abdülkerim arasındaki ilişkinin farklı olduğunu gösterir. Daha sonra Abdülkerim’in Hindistan’daki son akrabalarını bulan ve ailenin sır gibi sakladığı Abdülkerim’in günlüğü ile ilişkinin doğasını daha iyi anlayan Basu, 2011 yılında filmle aynı ismi taşıyan kitabı yayınlar. (Betül Özel Çiçek)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 63. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..