Tuhaf Tanıdık ve Çok Çılgın
HAYAL PERDESİ - Yorum 03.12.2016

Tuhaf Tanıdık ve Çok Çılgın

Kung Fury (2015) kitlesel fonlama platformlarından Kickstarter’da tanıtım çalışması olarak Kara Şimşek dizisinin başrol oyuncusu David Hasselhoff tarafından seslendirilen True Survivor isimli şarkıya, filmin görüntülerini de içeren bir video klip yayınlanmasıyla en baştan dikkatleri üzerine çekmişti. David Sandberg’in senaristliğini, yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği film, kısa sürede ve beklenenin üstünde fon toplayarak hayata geçirildi.  

Film tuhaf ama tanıdık bir şekilde Miami-Dade Polis Departmanında çalışan Kung Fury’nin ortağının bir Ninja tarafından öldürülmesi, kendisinin ise yıldırım çarpması ve bir kobra tarafından ısırılması sonucu olağanüstü güçlere sahip olmasıyla başlar. Film sinema klişelerini bir araya getirir, gerçeklik algısını ters yüz eder ve yepyeni bir evren kurar. Yönetmen, zamanını 1980’lere ayarladığı ve popüler kültürüyle bezediği hikâyede tam anlamıyla dönemin ruhunu yakalar, klişenin dibine vurur fakat aynı zamanda ondan aldığı güçle de yukarı doğru bir sıçrama gerçekleştirir. Sandberg’in kurduğu fantazmagorik evrene girebilmek için seyirci varsayılan gerçeklik ayarlarını bir süreliğine değiştirmek durumundadır. Çünkü kahramanımız Street Fighter veya Mortal Combat benzeri atari oyunlarından fırlamış gibidir ve filmin senaryosu da oyun formatında yaratılan sanal gerçeklik etkisi sayesinde ilk andan itibaren seyre ikna edici bir özelliğe sahiptir. Sinema filmi ile bilgisayar oyunu arasındaki sınırları ortadan kaldıran yönetmen, seyircinin filmden beklentisini kahramanın görevlerini tamamlayarak bir sonraki bölüme geçmesi olarak belirler. (Betül Durdu)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 55. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..