Yeni Çıkan Sinema Kitapları: Savaşçının Kamerası
HAYAL PERDESİ - Kitap/Dergi 22.05.2013

Yeni Çıkan Sinema Kitapları: Savaşçının Kamerası

 

Savaşçının Kamerası

Stephen Prince

Kabalcı Yayınevi

Nisan 2013, 322 s.

 

Akira Kurosawa tüm zamanların en büyük yönetmenlerinden sayılır. Ona Japon sinemasının “kralı” demek abartı olmaz. 1981'de yazdığı biyografisinde “benden sinemayı çıkarın geriye bir hiç kalır” diyerek belki de kendisi ile ilgili en güzel tanımı yapmıştır.

 

Yaşamı boyunca neredeyse sanatın bütün dallarıyla ilgilenen Kurosawa, yaratıcılığının gerçek zirvesine sahne sahne düzenlediği planlarla, çekim öncesi olduğu kadar çekim sonrası çalışmalarındaki titizliği ile çıkmıştır. 6 Eylül 1998'de 88 yaşındayken Tokyo'da öldüğünde, geride otuzun üzerinde film bırakmıştı. Sugata Sanshiro (1943), Rashomon (1950), Ikiru (1952), Dersu Uzala (1975), Ran (1985) bunların en bilinenleriydi.

 

Uzun yıllar Amerikan sinemasındaki şiddet öğeleri üzerinde araştırmalar yapan Stephen Prince bir dönem de Japon sineması ve onun dünya sineması üzerini etkilerini araştırdı ve bu konuda Pensilvanya Üniversitesi, Sinema ve Tiyatro Bölümü’nde dersler verdi. Savaşçının Kamerası - Akira Kurosawa, Prince'in bu araştırmalarının bir sonucu olarak basılan ve büyük ilgi toplayan kitaplarından en önemlisidir.

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..