Yeni Çıkan Sinema Kitapları: Balkan Sineması
HAYAL PERDESİ - Kitap/Dergi 22.05.2013

Yeni Çıkan Sinema Kitapları: Balkan Sineması

 

Balkan Sineması- Alevler İçinde Sinema

Dina Iordanova

Agora Kitaplığı

Mayıs 2013, 432 s.

 

Yugoslavya’nın dağılması, uluslararası çapta bir film selinin ortaya çıkmasına vesile oldu. Yeraltı, Ulysses’in Bakışı, Yağmurdan Önce, Saraybosna’ya Hoşgeldiniz ve Pretty Village, Pretty Flame barış özlemi arttıkça sayıları çoğalan ve hem Balkanlar’ın kendisinde hem de Batı Avrupa’da ve dünyada tartışmalara yol açan filmlerin bazılarıydı.

 

İç savaşın patlak vermesi Balkanlar’ı bir süreliğine Batı’nın bilincinin odağına yerleştirdi. Batı medyası, özellikle Batı sineması, dünyanın ilgisini bu bölgeye ve vahşi savaşa çekmekte öncü fakat mesajları karışık bir rol oynadı. Yine aynı dönemde Balkanlar’da çekilen oldukça nitelikli, konulu ve belgesel sinema ve televizyon çalışmaları da Batı’daki izleyicilere pek ulaşamadı ve ulaştırılmadı.

 

Bu kitap, Balkanlar’ın Avrupa’nın kültürel alanından dışlanması ve bunun anlatı stratejilerine etkisi, Saraybosna’nın kozmopolit imgesi, diasporalar, Balkanlar’a dair filmlerde keskin nişancılar, hainler, kurbanlar, kadınlar ve etnik azınlıkların yeri gibi konulara el atarak, Balkan kimliği ve temsili konusunda bir başucu kitabı niteliği taşımaktadır.

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..