Radyoaktif Romantizm
HAYAL PERDESİ - Kitap/Dergi 14.10.2016

Radyoaktif Romantizm

 
2013 Cannes Film Festivali’nde François Chalaise Ödülü’nü alan Nükleer Santral (Grand Central, 2013), Rebecca Zlotowski’nin ikinci uzun metraj filmi. Nükleer Santral, elektriğinin yüzde yetmiş beşini nükleer enerji ile karşılayan Fransa’nın elli sekiz reaktöründen birini mekân olarak seçer. Film, radyoaktif atıkların arındırılmasından sorumlu işçilerin nükleer santral eteklerindeki yerleşik olmayan hayatını konu alır.
 
İşçiler santrale ev sahipliği yapan banliyöyü geçici bir süre için yaşam alanları haline getirmiştir. Hayatları pahasına, düşük ücret karşılığında zehirli maddeyle başa çıkar ya da çıkmaya çalışırlar. Gary (Tahar Rahim) arıtma ekibinin lideri Toni (Denis Menochet) sayesinde bu göçebe toplumla bağ kurar ve taşralı komünitenin bir parçası olmayı başarır. Neden sonra genç adam kendini Toni’nin nişanlısı Karole (Léa Seydoux) ile yasak bir ilişkinin içinde bulur. Çekim alanından bir türlü kurtulamadığı bu aşk, radyasyon kadar tehlikeli bir hal alacaktır. Kritik bir enerji kaynağı olan santralin steril ve endüstriyel atmosferi, ilişkinin yabani bir bitki gibi filizlenmesinde hem besleyici hem zehirli bir toprak görevi görür. (Berrak Irmak)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 54. sayısında okuyabilirsiniz.)

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..