Kayıplar Labirenti
HAYAL PERDESİ - Yorum 17.10.2016

Kayıplar Labirenti


Girit Labirenti, kayboluşu simgeleyen en eski labirentlerden biri. Mitolojik hikâyede Daidalos, içinden çıkmanın neredeyse imkânsız olduğu bir labirent inşa eder. Etrafa korku saçan yarı boğa yarı insan Minotauros bu labirente hapsedilir. Canavarı öldürmek isteyen Theseus, Minotauros’u öldürür ve ancak yanında getirdiği ip yumağı sayesinde labirentten çıkabilir. Karmaşık koridorlarda ilerledikçe ipi açar ve dönüş yolunu bulabilir. Girit miti, kaybolduğu labirentten çıkmaya çalışan insanın giriştiği mücadeleyi anlatır.
 
“Bir labirentin içine girmek, ölme riskini almak, bir sınavdan geçmek, inisiye olmak” anlamlarına gelir ve “Tüm bunlar, içeride rastgele dolaşan kahramanın hikâyesine dönüşür.” Hasan Ali Toptaş’ın romanından uyarlanan, Ümit Ünal’ın yönettiği 2008 yapımı Gölgesizler filmi de girdikleri labirentte kaybolan kahramanların öykülerini anlatır. Gölgesizler’in bütün kahramanları teker teker kaybolur: Cıngıl Nuri, Güvercin, Aynalı Fatma, çırak ve diğerleri. Kaybolanların in mi cin mi peri mi olduğu belli değildir. Güvercin hem köyün en güzel kızı hem de bir kuştur. Aynalı Fatma hem fahişedir hem evliya gibi anlatılır. Cıngıl Nuri hem derviş gibidir hem berduş gibi… Bununla birlikte tüm bu anlatılanların rüya mı gerçek mi olduğu da belli değildir. (Bahar Yıldırım Sağlam)

(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 54. sayısında okuyabilirsiniz.)

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..