Unutulmaz Karakterler Bir Kitapta
HAYAL PERDESİ - Kitap/Dergi 16.12.2016

Unutulmaz Karakterler Bir Kitapta

 
Son yıllarda pek çok eski ve yeni yayınevi sinema literatürüne katkı sağlıyor. 160. Kilometre isimli alt yayınıyla şiir ve poetikaya dair kitaplar, Raskol’un Baltası isimli alt yayınla hikâye ve romanlar yayınlayan Edebi Şeyler, ilk sinema kitabı olarak Türk Sinemasında 100 Unutulmaz Karakter’i okurla buluşturdu. Burak Acar’ın hazırladığı kitapta kendilerine özgü özellikleri ve oyuncuların performansıyla sinemaseverlerin dikkatini çeken karakterlere yer veriliyor.
 
Türk sinemasının ilk dönemlerinden günümüze gelen seçkide pek çok unutulmaz karakter karşımıza çıkıyor: Kanun Namına’nın Nâzım’ından, Boş Beşik’in Fatma’sına, Bizim Aile’nin Yaşar Usta’sından Sürü’nün Hamo Ağa’sına, Yeraltı’nın Muharrem’inden Sivas’ın Aslan’ına kadar yayılan geniş yelpazedeki yüz karakter başta Fil’m Hafızası sitesinin yazarları olmak üzere çeşitli isimlerce ele alınıyor. Söz konusu yazarlar arasında Barış Saydam, Abbas Bozkurt, Fırat Yücel gibi sinema yazarları kadar Hakan Bıçakçı, Küçük İskender, Cem Akaş gibi edebiyatçılar da var. Yazarların çeşitliliği kadar yazıların da çeşitliliği öne çıkıyor. Her yazar kendi karakterini kendine özgü bir dille kaleme alıyor. Ancak bu çeşitliliğe rağmen kitapta yer alan yazıların filmlerin toplumsal bağlamına özellikle dikkat çektiğini, dolayısıyla karakterleri tahlil ederken karakterin ortaya çıkmasına sebep olan toplumsal koşullara işaret ettiğini söylemek mümkün. (Sâdun Ziya Eriş)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 55. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..