Çeto’yu Nasıl Bilirdiniz?
HAYAL PERDESİ - Yorum 03.02.2017

Çeto’yu Nasıl Bilirdiniz?

Orhan Erçin ismi size ne hatırlatıyor? Böyle sorunca pek bir şey ifade etmediğine eminim. Peki, Uçan Daireler İstanbul’da (1955) desem. Evet, şimdi oldu sanırım. Sinemamızla ilgilenen hemen herkesin duyduğu “kendilerine koca arayan uzaylı kadınların” hikâyesi. Hikâyenin başkahramanını mercek altına alacağız bu yazıda. Yani filmin yönetmeni, senaristi ve başrol oyuncusu olan Orhan Erçin’i.

Yıl 1949, yönetmen sinemasının filizlendiği dönemler. Sinema alanında deneyimsiz tiyatro ustaları film setlerinde boy gösterir. Haliyle filmler teatral öğelerle bezelidir. Bu tiyatroculardan biri de “Çeto” karakterinin mimarı Orhan Erçin. 1938 yılında tiyatro oyunculuğuna başlayan Erçin, kırklı yıllarda kamera karşısına geçer. Yıl 1953 olunca da oyun yazarlığında gösterdiği başarının getirdiği cesaretle kendi filmlerini çekmeye başlar. Bu filmlerde hem yönetmenlik hem oyunculuk hem de senaristlik yapar. (Meltem İşler Sevindi)

 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 56. sayısında okuyabilirsiniz.)
 
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..