Gerilim Hattında İran
HAYAL PERDESİ - Kitap/Dergi 23.03.2017

Gerilim Hattında İran

İran sinemasının dünyadaki bilinirliği belirli filmler ve belirli eğilimler etrafında şekillendi. Seksenli yıllarda sinemanın devlet politikası olarak benimsenmesi ve desteklenmesiyle yükselişe geçen İran sineması doksanlarda parlak bir döneme girdi. Abbas Kiyarüstemi, Cafer Penahi, Mecid Mecidi gibi isimlerin uluslararası festivallerde boy gösteren filmleri toplumsal gerçekçilikten beslenen bir üslubu benimsiyor, insan odaklı senaryolardan taviz vermiyordu. Dönemin öne çıkan İran filmleri hayatı kutsayan, insandan yana ümitvar, maneviyatçı ve şiirsel bir anlatımı benimsiyordu. İki binli yıllarda film çekmeye başlayan yeni jenerasyon İranlı sinemacılarsa bu geleneği sürdürmekle beraber, zamanın değişen ruhunu filmlerine taşıdı. Asgar Ferhadi’nin en önemli temsilcilerinden olduğu ikinci kuşak sinemacılar kendilerinden öncekilerin benimsediği romantik atmosferden uzaklaştılar. Bu dönemde İran sinemasında seyretmeye alışık olmadığımız gizem, gerilim ve hatta korku gibi yeni türlerde filmler üretilmeye başlandı.  

İranlı yönetmenlerin son dönemde ürettiği gerilim ve korku türündeki filmlerinden dördü bu yeni eğilimi daha iyi anlamak için elverişli görünüyor: Avcı (Shekarchi, 2010), Balık ve Kedi (Mahi va gorbeh, 2013), Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız (A Girl Walks Home Alone at Night, 2014), Korkunun Gölgesi (Under the Shadow, 2016). Bu dört film yapım koşullarıyla birbirinden ayrıldığı gibi türleri ve temalarıyla da farklılaşır. Yine de gerilimin zeminini teşkil eden toplumsal ve politik referanslarda bazı ortak noktalar tespit etmek mümkündür. İran sınırları içinde gerçekleştirilen Avcı ile Balık ve Kedi insan ilişkilerinden doğan gerilime odaklanırken, ABD yapımı Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız ile İngiltere yapımı Korkunun Gölgesi korku türünde yaratık hikâyeleri anlatır. (Aybala Hilâl Yüksel)
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 57. sayısında okuyabilirsiniz.)
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..