Abbas Kiyarüstemi ile 76 Dakika, 15 Saniye
HAYAL PERDESİ - Gündem 01.08.2017

Abbas Kiyarüstemi ile 76 Dakika, 15 Saniye

Abbas Kiyarüstemi bu âlemden göçeli bir yıl olmuşken, onu yad etmenin en güzel yolu herhalde onunla vakit geçirebilmek olurdu. Belgesel film Abbas Kiyarüstemi ile 76 Dakika, 15 Saniye’yi (76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami, 2016) kıymetli yapan da buna imkân vermesi. Kiyarüstemi’nin dostu, çalışma arkadaşı, ressam ve fotoğrafçı Seyfullah Samadian’ın belgeseli, yönetmenle birlikte geçirdikleri çeşitli zamanları kayıt altına alıyor. Onları yorumlamadan, zoraki bağlantılar kurmadan, mümkün olan en saf haliyle paylaşarak seyirciyi o an’ın tecrübesine ortak ediyor. Belgeseldeki görüntülerin arasında yok yok. Filmlerin hazırlık süreçleri, fotoğraf gezileri, çeşitli seyahatler, sinema öğrencileriyle sohbetler, setlerin kamera arkası ve daha nicesi. Kiyarüstemi’nin filmlerine aşina olanlar için son derece tanıdık, fakat bir o kadar yeni bir dolu an.  

Abbas Kiyarüstemi ile 76 Dakika, 15 Saniye’de yer alan anekdotlar gösteriyor ki, pek çok auteur gibi, Kiyarüstemi’nin sanatı Kiyarüstemi’nin hayatından ve dünya görüşünden bağımsız değil. En umutsuz görünen filmine bile sirayet eden heyecan, üretim süreçlerinin bütün aşamalarında ve hatta kişisel yaşamında görülebiliyor. Samadian’ın belgeseli, Kiyarüstemi filmlerinin pes etmek bilmeyen kahramanları ile Kiyarüstemi’nin şahsiyetinin birbirine ne denli benzediğini gösteriyor. (Aybala Hilâl Yüksel)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 59. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..