Fotoğrafın Gizlediği
HAYAL PERDESİ - Kitap/Dergi 10.08.2017

Fotoğrafın Gizlediği

 
Fotoğraflar bize ne söyler? Portre fotoğrafları… İnsan yüzlerinin geçmişteki varlıklarının ölümsüz kanıtları. Fotoğraflardaki donuk ve soğuk bakışların bir anlamı var mı? Daha da ötesi fotoğraftaki yüzde bir sır aranabilir mi? Orhan Pamuk’un senaryosunu yazıp Ömer Kavur’un yönettiği 1991 yapımı Gizli Yüz bu soruyu sorduruyor.
 
Walter Benjamin Fotoğrafın Kısa Tarihi’nde fotoğrafın “büyük bir sır deneyimi” olduğundan bahsediyor. Modelin “hemen hemen hiçbir zaman, doğanın kendisi kadar gerçek hayattakine benzer ve hakikate uygun bir görülebilir dünya görüntüsü veremeyecek bir cihazın önünde” olduğunun bilincinde olmakla birlikte gerçeklik düşüncesinden sıyrılmadığına işaret ediyor. Fotoğraftaki kişi ile fotoğrafa bakan arasındaki bakışmanın yarattığı duygu ölümü-ölümsüzlüğü, geçmişi-bugünü, gerçeği-gerçekdışını çağrıştırıyor. (Bahar Yıldırım Sağlam) 
 

(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 59. sayısında okuyabilirsiniz.)  

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..