Sinemamızda Bir Hortlak
HAYAL PERDESİ - Kitap/Dergi 14.08.2017

Sinemamızda Bir Hortlak

Sinemamızın en verimli dönemi sayılan Yeşilçam sinemasında kaç tane korku filmi çekildiğini biliyor musunuz? Ben sizin için söyleyeyim: Altı. Peki, Türk sinemasının ilk hortlak filmini biliyor musunuz? Bu filmden eminim birçok sinemaseverin haberi yoktur. 1970 yılında Yavuz Yalınkılıç tarafından sinemamıza kazandırılan Ölüler Konuşmaz ki.  

Ticari sinemanın hâkim olduğu Yeşilçam’da birçok farklı türden örneğe rastlanır. Ancak popüler sinemanın ekmek kapılarından korku sineması kendine bu çark içinde yer bulamaz. Korku sineması içindeki türlerden bazıları denense de yine de cinli ve şeytanlı filmlerden öteye gidilemez. Bu bağlamda en özgün denemelerin Yeşilçam döneminde yapıldığını söyleyebiliriz. Korku türünde ilk örnek olarak kabul edilen Çığlık, 1949 yılında yani Türk Sinemasının miladı sayılan tarihten otuz beş yıl sonra izleyici ile buluşur. İçinde psikolojik gerilim öğelerinin yer aldığı bu film korku unsurları da içerir. Daha sonra Türk sinemasındaki ilk vampir filmi Drakula İstanbul’da (1953) ve yine cinayet-gerilim teması ile ilerleyen Ölüm Saati (1954) korku sinemasının ilk örnekleri olarak hafızalara kazınır. Bu filmlerin ardından karşımıza farklı bir deneme olarak Ölüler Konuşmaz ki (1970) çıkıyor. Korku türündeki ilk üç filmin ithal filmlerden uyarlamalar içerdiği görülse de bu filmlere yerli unsurlar eklenmiştir. Ölüler Konuşmaz ki bu minvalde incelendiğindeyse korku sinemasının neredeyse bütün kalıplarının senaryoya yerleştirildiği, yerli unsurların neredeyse hiç kullanılmadığı, dönemine göre başarılı bir korku filmi görülür. Gel gör ki film ne çok fazla izlenir ne de yazılı sinema kaynaklarında filmin çok fazla bahsi geçer. (Meltem İşler Sevindi)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 59. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..