Biz Birlikte Olağanüstüyüz
HAYAL PERDESİ - Kitap/Dergi 11.12.2017

Biz Birlikte Olağanüstüyüz

 
“İnsanın olabileceği şeylerin bir sınırı olmalı!” Peki ya olmazsa… İnsan, beyin potansiyelini ne kadar zorlayabilir? Bilinçdışının kendini korumak için oluşturduğu her benlik, nasıl bir güç ortaya çıkarır? Bu bilinmeyene ya da doğaüstüne açılan bir kapı olabilir mi?
 
M. Night Shyamalan’ın 2000 yapımı Ölümsüz (Unbreakable) filminin ardından on yedi yıl geçti. Yönetmen Şubat ayında vizyona giren Parçalanmış (Split, 2016) filminin son sahnesiyle -Bruce Willis sürprizi- iki film arasında bağ kurarken üçüncü filmin de seriye ekleneceğinin işaretini verdi. Shyamalan, Ölümsüz ile giriş yaptığı kişilik bölünmesi sorununu Parçalanmış ile daha da derinleştiriyor. O kadar ki bu defa ana kahramanın yirmi üç alt benliği var ve bu yirmi üç alt benliğin doğuş sebebi, esas benliğin “güçsüzlüğü”. Parçalanmış’ın son sahnesinde adı geçen Mr. Glass, Ölümsüz’ün sürekli alay edilen kahramanının lakabı. Kemik hastalığı nedeniyle cam gibi kırılgan olan kahraman, güçsüz kimliğine zıt bir süper kahraman kimliği arayışındaydı. Parçalanmış’ta ise küçük bir çocukken annesinden sürekli şiddet gören Kevin’ın yarattığı alt benliklerle, insanın güçlü olmak adına vücudunun sınırlarını aşabileceğine tanık oluyoruz. Filmde bütün alt benliklerin ortak amacı Kevin’ı korumak. Bu amaçla en son yarattıkları şey ise Canavar. Yirmi dördüncü kişilik; hayvanların güçlerinin karışımından doğan, ölümsüz, olağanüstü bir yaratık. Bir diğer deyişle kişiliğin en ölümcül, en şeytani, en tehlikeli yanı.
 

(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 61. sayısında okuyabilirsiniz.) 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..