Büyük Gözlerin Hikâyeleri
HAYAL PERDESİ - Vizyon 07.05.2015

Büyük Gözlerin Hikâyeleri

 
Büyük Gözler (Big Eyes), 1960’larda oldukça popüler olan büyük gözlü çocuk tablolarının ressamı Margaret Keane’in hayatını anlatıyor. Keane çifti o dönemde kadın sanatçıların eserlerinin ilgi görmediği gerekçesiyle Margaret’a ait resimleri kocası Walter’ın imzasıyla satışa çıkarır. Walter’ın bir pazarlama stratejisi olarak gelir seviyesi düşük kitleler için tabloların ucuz reprodüksiyonlarını piyasaya sürmesi, Keane çiftine hatırı sayılır bir servet sağlar. Ancak başta tablolardan elde ettikleri gelir nedeniyle bu duruma razı olan Margaret, daha sonra Walter’ın şöhretin büyüsüne kapılması ve tablolar konusunda gitgide daha baskıcı olması nedeniyle isyan bayrağını açar, Walter’ı mahkemeye verir. Mahkemenin çiftten jüri önünde resim yapmalarını istemesiyle büyük göz tablolarının kendisine ait olduğunu kanıtlayan Margaret olur. 
 
Hikâye filmin en başındaki ifadesiyle kadınların bir işi ya da beklentisi olmadan kocalarından ayrılamadığı zamanlarda geçiyor. Kadın sanatçıların eserlerinin ilgi görmediği ifadesi filmde sık sık vurgulanan cinsiyet ayrımcılığının doruk noktasına işaret ediyor. Fakat filmin ilk başarısızlığı ana tema olarak seçtiği cinsiyet ayrımcılığını göstermek yerine her fırsatta farklı bir karakterin ağzından “kadın sanatçıların eserlerinin ilgi görmediğini” ifade etmesi. “Neden kadın sanatçıların eserleri ilgi görmüyor?” sorusunu sorduğumuzda ise ortada bir cevabın olmayışı filmin feministlere yaranmaya çalışan samimiyetsiz tavrını ortaya koyuyor. Kadınlara fırsat vermeyen sanat dünyasının bunu hangi nedene dayandırdığını filmde görememek, öne sürülen düşüncenin kanıtlanamadan havada asılı kalmasına neden oluyor. (Betül Durdu)
 
-Yazının devamı Hayal Perdesi 45. sayıda- 
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..