Ezbere Bir Panorama
HAYAL PERDESİ - Vizyon 08.02.2016

Ezbere Bir Panorama

Türkiye’deki son on beş yıllık siyasal tecrübe, yalnızca Kemalizmi tasfiye etme iddiasıyla rejim ikame etmeye yönelik yeni bir siyaset pratiği üzerinden şekillenmedi. Cumhuriyet’in yok saydığı ve bitiremediği farklılıkları görmezden gelmek yerine belli bir kitlenin bağlılığını ayakta tutacak adımlar atıldı. Kapitalizm, Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar meşruiyet kazandı ve rızaya dayalı bir toplumsal dönüşümün en etkili belirleyicisi oldu, olmaya da devam ediyor. Aile ve çalışma hayatının, şehir mimarisinin, kampüs hayatının, kültür-sanatın ve insan ilişkilerinin iktisadi akla uygun dizaynını öngören yeni rejim, iktidarı gündelik hayatta açtığı derin yarıklarda saklayarak çok daha kuşatıcı ve kalıcı bir hegemonya inşa ediyor.

Yeni Türkiye sineması açısından iktidar olgusunun topluma sirayetindeki bu yapısal değişimin sinematografik dile yansıdığını görebiliriz. Özellikle 2010’lu yıllarda genellikle ilk filmlerini çeken yönetmenler bu değişimin görülebildiği daha farklı bir atmosfer ve biçimsel yapıyı tercih ediyor. Rızayla kurulan hegemonyanın kodları, reel-politiğin ötesinde gündelik hayata temas ettiği noktalar üzerinden deşifre ediliyor. Şimdiki Zaman (2012), Sivas (2014), Çoğunluk (2010), Tepenin Ardı (2012), Abluka (2015) ve son olarak Sarmaşık (2015) bu kodları iktidar olgusuyla kurulan farklı bağlamlar ve ontolojiler üzerinden okumaya çalışıyor. Kimlik siyasetini ikinci plana atabilen sakil bir muhafazakârlık, sınıf farkını öteleyen erkeklik rolleri ya da güvencesizleştirilen istihdam rejiminin şekillendirdiği iktidar mekanizması farklı hikâyelerle gündelik hayata sızıyor.

Tolga Karaçelik’in ikinci uzun metraj filmi Sarmaşık, iktidarı sıradan hayatları dönüştürebilen bir olgu olarak okumayı es geçen, reel-politiğin dayattığı kurgusal kategorileri aşamayan bir anlatı sunuyor. Film form itibariyle salt iktidar olgusunu tartışmaya açmak ve üzerine düşünmek için gerekli sinematografik malzemeyi barındırmıyor. Hikâyenin üzerinden yürütüldüğü mekân ve karakterlere dair biçimsel sorunlar anlatılmak istenen derdi aktarmak için özgün bir kanal açılmasını engelliyor. (Zeynep Turan)

Yazanın tamamını Hayal Perdesi’nin 50. sayısında okuyabilirsiniz.

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..