100. Yaşlarında Orhan Kemal ve Türk Sineması
HAYAL PERDESİ - Gündem 26.11.2014

100. Yaşlarında Orhan Kemal ve Türk Sineması

 
Türk Edebiyatının usta kalemlerinden Orhan Kemal’in 100. doğum yıldönümü sebebiyle 18 Kasım-9 Aralık 2014 tarihleri arasında Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi ile Türk Sineması Araştırmaları tarafından düzenlenen “Orhan Kemal'le Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi'nde” konulu etkinlik dizisi devam ediyor..
 
Etkinliğin açılışı “Orhan Kemal Sergisi: Siyah beyaz film kareleri ve film afişleri” ve Mehmet Güleryüz’ün yönetmenliğini yaptığı Sessizlerin Sesi Orhan Kemal (2010) belgeselinin gösterimiyle yapıldı.
 
Etkinlik kapsamında 25 Kasım Salı günü, Barış Saydam’ın moderatörlüğünde; sinema yazarı Celil Civan, yönetmen Mehmet Güleryüz ve akademisyen-yazar Seray Şahiner’in konuşmacı olarak katıldığı Türk Sineması'nda Orhan Kemal konulu bir panel düzenlendi. Barış Saydam’ın Orhan Kemal ve sinema tarihine kısaca değinmesinin ardından Seray Şahiner, Orhal Kemal edebiyatındaki zenginlik temasını ve sıradan insanların zenginliği algılayış biçimlerini ve tüm bunların sinema filmlerine yansımasını anlattı. Şahiner’den sonra Celil Civan, 1960 yılından itibaren Orhan Kemal’in eserlerinden uyarlanan filmlere ve bu filmlerde dolaylı bir aktarımla yer bulan sınıf çatışmalarına değindi. Orhan Kemal’in iyi ve kötüye karşı bakışından bahseden Civan; Kemal’de her karakterin özünde iyi olduğunu, ancak toplumsal koşullar nedeniyle kötülüğe meylettiğini ifade etti. Ayrıca Orhan Kemal’deki iyi-kötü, fakir-zengin bakışının sinemada İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının sınıfsal söylemi öne çıkarmayan dolaylı anlatımıyla benzerlikler taşıdığına değindi. Mehmet Güleryüz ise Sessizlerin Sesi Orhan Kemal belgesel filminin yapım sürecine ek olarak, Orhan Kemal’in sinemaya girişi ve sinemada senaryo-diyalog yazarı olarak karşılaştığı sansür ile aynı dönemin diğer senaryo yazarlarına oranla çok daha düşük ücretlerle çalıştığından bahsederken Orhan Kemal’in Türk edebiyatı ve sinemasında ne kadar önemli bir kişilik olduğunun altını çizdi.
 
Etkinlik kapsamında 2 Aralık 2014 saat 14.00’te Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek. 9 Aralık 2014 saat 13.30’da ise Yeşilçam koleksiyoneri Vadullah Taş’ın sunumunun ardından oyuncu Halil Ergün ve Menderes Samancılar’ın katılımlarıyla 72. Koğuş filminin gösterimi yapılacak. (Betül Durdu)
 
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..