Sinema ve Edebiyatta Kötülük Tartışıldı
HAYAL PERDESİ - Gündem 31.01.2015

Sinema ve Edebiyatta Kötülük Tartışıldı

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi tarafından Dr. Yaylagül Ceran Karataş yönetiminde 2012 – 2014 yılları arasında düzenlenen Kötülük Felsefeleri: Romanlar ve Filmler Ekseninde Kötülük ve Günah Kavramları Atölyesi katılımcılarının çalışmalarını sunduğu Kötülük Felsefeleri Atölyesi İhtisas Sempozyumu, 24 Ocak 2015 Cumartesi günü Bilim ve Sanat Vakfı Zeyrek Salonu’nda 15:00 – 20:00 saatleri arasında yapıldı. 

Sempozyum, Dr. Yaylagül Ceran Karataş’ın açılış konuşması ile başladı. Karataş, konuşmasında atölyenin başlangıcından nihayetlenmesine gelişim sürecini, yapılış amacını, ele aldıkları konuları, kötülük kavramının insanda uyandırdığı soruları ve sorunları felsefe tarihindeki yeri ile paralellikler çizerek ortaya koydu.
 
 
İki oturumlu sempozyumun Hınç ve İntikam konulu ilk oturumu Mukadder Gezen’in “İntikam ve Medea: Antik Yunan’da Kadın ve Kötülük” başlıklı sunumuyla başladı. Mukadder Gezen Antik Yunan’da kötü kavramının, topluma göre iyi ile kişiye göre iyinin arasındaki ayrım üzerinden nasıl değişiklik arz ettiği Medea örneği üzerinden anlattı. Oturumun ikinci sunumu İsmail Kılıçaslan’ın “Suç ve Ceza ile Dogville çerçevesinde M. Scheler ve Nietzsche’de Hınç ve İntikam Kavramları” sunumuydu. Kılıçaslan, Suç ve Ceza romanı ile Dogville filminden seçtiği örnekleri M. Scheler ve Nietzsche’deki hınç ve intikam kavramları üzerinden ele aldı. Kılıçaslan, Nietzsche’nin intikam ve affetme görüşleri ile Dogville’in ana karakteri Grace’in affetme ve intikam üzerine görüşlerini, Scheler’in hınç kavramı ile Raskolnikov’un hıncı arasında bağlantılar kurdu. İlk oturum, Betül Tansel’in “İntikamın Dönüştürücü Gücü Üzerine: Park Chan-wook’un İntikam Üçlemesi” sunumuyla bitti. Tansel, sunumunda intikam alma sürecinin insanı maddi ve manevi etkileyişini ve hangi aşamalardan geçirerek nasl kalıcı ve sarsıcı değişikliklere sebep olduğunu Park Chan-wook’un üç filmi üzerinden anlattı.
 
Sempozyumun Sanat ve Kötülük konulu ikinci oturumunun ilk sunumunu Zeynep Gökgöz “Kötülük Bunun Neresinde: Sanatta Kötülük ve Şiddetin Temsili Üzerine” başlığıyla gerçekleştirdi. Gökgöz, sunumunda sanatın kötü ve şiddeti yüzyıllar boyunca nasıl temsil edildiğini gösterdi. Sempozumun son oturumunda ise Tuba Deniz “Camera Obscura: Görüntü Kötülüğü Çoğaltır mı?” başlıklı sunumuyla, görüntünün kötünün gücünü kuvvetlendiren, kötülüğü çoğaltan bir unsur olup olmadığı sorusunu çeşitli çarpıcı örneklerle sordu.
 
Kötülük Felsefeleri Atölyesi İhtisas Sempozyumu Doç. Dr. Zeynep Gemuhluoğlu ile Dr. Yaylagül Ceran Karataş’ın sempozyum değerlendirmesi ile sona erdi. (Enes Çiçek)
 
 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..