Plastik Makyajda Emekleme Devrindeyiz
HAYAL PERDESİ - Yorum 13.08.2015

Plastik Makyajda Emekleme Devrindeyiz

Makyaj departmanı, kamera arkasının adı çok anılmayan ancak vazgeçilmez unsurlarından. Makyaj alanında ülkemizde ilk akla gelen isimlerden biri ise Derya Ergün. Ergün geçtiğimiz dönemde vizyona giren Son Mektup, Ammar: Cin Tarikatı, Hadi İnşallah, Sen Aydınlatırsın Geceyi, Jîn’in de aralarında bulunduğu pek çok sinema filminin, ayrıca sayısız reklam, klip, defile ve organizasyonun makyaj tasarımına imza attı. Derya Ergün ile meslek serüvenini, makyaj alanında kendini yetiştirmenin yöntemlerini, plastik makyaj hilelerini, sektörün durumunu ve sorunlarını konuştuk.


Makyaj alanında tiyatro ile başlayıp sinema ile devam eden uzun bir kariyeriniz var. Bu serüveni sizden dinleyebilir miyiz?

Mesleğe Ankara Devlet Tiyatrosu’nda başladım. Dört yıl sonra, 1980’de İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne geçtim. Bu süreçte sinema ve televizyon ile tanıştım. Uzun yıllar ikisini bir arada yürüttüm. Daha sonra Devlet Opera ve Balesi’nden emekli oldum. Şu anda meslek hayatıma sinemayla devam ediyorum.

Meslekte, sizin deyiminizle, alaylı olduğunuzu biliyoruz. Öte yandan Derya Ergün Make-up Academy’de verilen eğitimler vasıtasıyla pek çok gence iş alanı açtınız. Makyajın el becerisine dayanan bir iş olduğu düşünüldüğünde yetenek-eğitim denklemi sizce nasıl şekillenir?

Bu işte alaylıyım ama bunun yanı sıra Devlet Konservatuarı Makyaj Bölümü’nde ve yurtdışında düzenlenen çeşitli make-up workshoplarında eğitim aldım diyebilirim. Bizim meslekte yetenek şart tabii ki. Ancak yetenek yalnız başına hiçbir anlam ifade etmez. Dolayısıyla eğitim ile taçlandırılmalı. Ben de akademide bunu yapıyorum. Makyaj hem ürün hem de teknoloji gerektiriyor. Teknolojiyi kullanmak da eğitim gerektiriyor.

Sizce usta-çırak ilişkisi bu işte önemli midir?

Tabii ki. Bu işi öğrenmek isteniyorsa bir ustanın peşinde olmak önemlidir.

Bugün plastik makyaj ile çok enteresan şeyler yapılıyor. Bu alandaki imkânlardan bahsedebilir misiniz?

Günümüz teknolojisi plastik makyaj ile harikalar yaratılmasına imkân sağlıyor. Ancak bizim ülkemizde bu çok zor ve yaygın değil. Plastik makyaj ürünlerine pahalı oyuncaklar gözüyle bakabilirsiniz. Dolayısıyla istisnalar hariç, bütçesel anlamda sıkıntı çıkarıyor.

Abdulgafur Şahin'in yaptığı söyleşinin tamamını Hayal Perdesi’nin 47. sayısında okuyabilirsiniz.

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..