Bazen İşler Ters Gider
HAYAL PERDESİ - Yorum 13.04.2016

Bazen İşler Ters Gider

 
Joel ve Ethan Coen sinemasında bazı ortak temaların filmografileri boyunca perdeye yansıdığını görmek mümkün. Film noir’dan gangster filmlerine, hafif komedilerden western’e kadar birçok türde yapıma imza atan kardeşlerin eserlerinde kahramanların büyük kısmı monoton hayatından sıkılmış sıradan insanlar, sakar ve gülünç suçlular ile beceriksiz kanun koruyucularıdır. Bu kahramanların olay örgüleri etrafındaysa suç, intikam, yanlış anlama, tesadüf veya belirsizlik gibi temalar ortaya çıkar. Bu temaların ortaya çıkmasını sağlayan en önemli sebepse kahramanların verdikleri kararlardır. Bu kararlarınsa aniden verilmiş yanlış kararlar olduğu görülür. Dahası, kararların yanlış ve düşünülmeden verildiği çoğu kez başından beri bellidir. Bu yüzden Kansız (Blood Simple, 1984) filminin anlatıcısı daha en başta “kim olursanız olun, işler ters gidebilir.” der. İşler ters gidebilir, zira alınan karar üzerinde düşünülüp taşınılmış bir karar değildir. Söz konusu filmde Abby’nin kocasını aldatmaya, kocası Julian’ın karısını öldürmeye karar vermesi kısa bir sürede gerçekleşir. Bunun yanında film boyunca Abby de Julian da yüz ifadeleriyle yaptıklarının doğru olup olmadığından emin değildirler.
 
Coen Kardeşlerin filmlerinde suç teması kararın arkasından gelir: Çocuk sahibi olmak isteyen bir çift zengin bir ailenin bebeğini kaçırır, para sıkıntısı çeken bir adam karısını kaçırmaları için iki beceriksiz suçluyu tutar, karısının başkasıyla evleneceğini öğrenen bir adam hapisten kaçar, işinden ve hayatından memnun olmayan bir berber karısıyla beraber olduğunu düşündüğü adama şantaj yapar, gazino soymak isteyen suçlular yaşlı bir kadının evinin alt katını tutar, uyuşturucu kartellerinin çatışmasına tanık olan bir avcı polise haber vermek yerine para dolu çantayı alır, CIA’den kovulan bir istihbaratçı intikam almak için gizli bilgiler içeren bir CD hazırlar veya babasının intikamını almak isteyen genç bir kız acımasız bir askerle anlaşır. (Celil Civan)
 
 
-Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 51. sayısında okuyabilirsiniz.-
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..