Netflix Deneyimi Türkiye’de
HAYAL PERDESİ - Yorum 02.12.2016

Netflix Deneyimi Türkiye’de

 
21 Eylül 2016 Çarşamba akşamı Netfix’in Twitter hesabından @NetflixTurkiye hesabına yollanmış “Naptınız? Vardınız mı?” mention’ı ile birçok kişi heyecanlandı. 22 Eylül’deyse saatler gece yarısını gösterdiğinde @NetflixTurkiye’den paylaşılan “Geldik, geldik, merak etmeyin” yanıtını okuduk. O günlerde bu mesajlar sosyal medyada çokça konuşuldu, bolca espriye malzeme oldu. Bu mention’laşmayı bir anne merakı ve sıcaklığı olarak yorumlayanlar da oldu, Netflix’te işe girmek için başvuru tweetleri atanlar da. Bugüne dek Türkçe bir içerikle kurumsal hesaplar arasında geçen en eğlenceli diyaloglardan biriydi bu ve haber şuydu: Dünyanın en büyük online medya platformu Netflix artık Türkiye’deydi. Yine aynı günlerde ortaya atılan “Ne var bunda, zaten Türkiye’den üye olabiliyorduk” serzenişleri de haksız sayılmazdı. Netflix yılbaşından bu yana Türkiye’nin de dahil olduğu yüz doksan ülkede hizmet vermeye başladı. Bu süre zarfında da içeriklerini yerelleştirme çalışmalarını sürdürdu. Eylül ayında Türkçe arabirim, Türkçe altyazı, dublaj ve ödeme imkânı ile resmen ülkeye giriş yapmış oldu.
 
Netflix’in tam olarak ne getirdiğini anlamak için önce başta Amerika ve Avrupa olmak üzere, dünyanın tamamında söz konusu Netflix sevdasından bahsedelim. Netflix 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kuruluyor. Başta, internet üzerinden DVD satan ve sattığı DVD’leri posta yolu ile müşterilerine ulaştıran bir şirket. Bu haliyle oldukça büyüyor ve 2007’de internet üzerinden içeriğinin izlenebildiği bir online platforma dönüşüyor. 2013 yılındaysa film ve televizyon endüstrisine yapımcı olarak girip kendi prodüksiyonlarını gerçekleştirmeye başlıyor. Netflix’in yaptığı ilk dizi, House of Cards. Bunun dışında, Narcos, Orange is the New Black, Stranger Things, Daredevil, Sense8, Master of None, Black Mirror ve daha birçok popüler dizi Netflix yapımı. Halihazırda Netflix üyesi 83 milyon kişi var; bunun 47 milyonuysa Amerika Birleşik Devletleri’nde.
(Esra Demirkıran)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 55. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..