Anormalin Normalleşmesi
HAYAL PERDESİ - Yorum 16.09.2017

Anormalin Normalleşmesi


Kanadalı feminist bilim-kurgu yazarı Margaret Atwood’un Türkçeye Damızlık Kızın Öyküsü olarak çevrilen romanı The Handmaid’s Tale, yayımlandığı 1985 yılında birçok tartışmayı beraberinde getirir. ABD’de Ronald Reagan başkandır ve Cumhuriyetçilerin kadınlara yönelik söylemleri, kadın haklarını kısıtlamaya yönelik tutucu politik girişimleri toplumsal bir gerilim doğurur. Bu gerilimli ortamda yayımlanan The Handmaid’s Tale’in totaliter-faşist bir rejimde köleye dönüşeceğini düşündüğü kadınlara yönelik trajik, dramatik anlatısı ve olağanüstü kurgusu “bir şakanın kaba sarsıcılığı” olarak yorumlanarak ilgi odağı olur.
 
Distopik romanın iyi örneklerinden The Handmaid’s Tale, çevre felâketleri nedeniyle doğum oranlarının düştüğü ve insan ırkının devamlılığının tehlikeye girdiği bir geleceği konu eder. Durumu fırsat bilen köktenci-Hıristiyan gizli örgüt “Yakup’un Oğulları” bir dizi şiddet olayı yoluyla iktidarı ele geçirir. Örgüt, ABD’nin ismini Gilead (İbranice “şahitler topluluğu”) olarak değiştirir, temelleri tamamen İncil’e dayanan distopik bir yönetim kurar ve doğurganlığı sistemli şekilde artırmak amacıyla kadınları devlet mülkü haline getirir. Gilead yönetiminde doğurgan kadınların “damızlık” olarak nitelendiği roman, eşi ve kocasından koparılmış Offred isimli damızlık bir kadın üzerinden, kadınların hayata tutunma çabası ile maruz kaldıkları uygulamaları konu edinir.
 
The Handmaid’s Tale, yayımlanmasının üzerinden geçen otuz iki yılın ardından ABD’li yayıncı kuruluş Hulu yapımcılığında aynı adla diziye uyarlandı ve Nisan itibariyle ekrana taşındı. Üstelik tam da, özellikle seçim kampanyası sırasında kadınlara yönelik eleştirel tutumu, hakaretleri, kadın hakları karşıtı ve cinsiyetçi söylemleriyle tepki toplayan Cumhuriyetçi Trump yönetiminin ilk aylarında. (Sadık Şanlı) 
 

(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 60. sayısında okuyabilirsiniz) 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..