"The Raven" Yeniden Beyazperdede
HAYAL PERDESİ - Gündem 11.07.2011

"The Raven" Yeniden Beyazperdede

 

Edgar Allen Poe’nun daha önce pek çok eseri beyazperdeye uyarlanmıştı. Sessiz kısa filmlerden başlayarak Poe eserlerini sinemaya uyarlamak neredeyse Amerika’da bir gelenek hâlini almıştı. Özellikle 1935 tarihli Lew Landers’in yönettiği The Raven, Bela Lugosi ve Boris Karloff gibi korku sinemasının iki ustasını yan yana getirirken, bir yandan da Poe’nun edebiyatta olduğu gibi sinemada da insanları etkileyebileceğini göstermişti. Fakat kuşkusuz Poe’yu beyazperdede en çok uyarlayan ve şimdiye kadarki en iyi Poe uyarlamaları olarak kabul edilen House of Usher (1960) ve Pit and the Pendulum (1961) filmlerine imzasını atan Roger Corman’a özel bir parantez açmak gerekir. B tipi filmler yöneten ve bugün Hollywood sinemasında önemli yerlere gelmiş pek çok yönetmene ilk filmlerini çekme fırsatı veren Corman, ayrıca çok sıkı bir Poe hayranı. Yazarın pek çok hikâyesini sinemaya taşıyan yönetmen, bu alanda hatırı sayılır bir şöhrete de sahip.

 

V for Vendetta (2006) ile tanıdığımız John McTeigue’nin çekimlerine hız kesmeden devam ettiği The Raven filmi de Poe’nun ilham verici şiirinden hareketle Corman’ın 1963 yılında yaptığı uyarlamayı kendisine merkez alıyor. Film, 1840′larda Edgar Allan Poe’nun hikâyelerinden esinlenerek cinayetler işlemeye başlayan bir seri katil, onu araştıran bir dedektif ve Poe’nun kendisinin yer aldığı bir olay örgüsüne sahip.

 

Ölüme takıntısıyla bilinen Poe’nun ölümü hâlâ gizemini korusa da, bilinen bir şey var ki; Poe’nun ölmeden önceki zamanlarının hem en aşırı hem de en verimli zamanlarını içerdiği… Bir yandan Annabelle Lee’yi yazmaya başlıyor, Çanlar şiirini tamamlıyor, Aksak Kurbağa’yı bitiriyor. Diğer yandan da hasta düştükten sonra Maria Clemm’e yazdığı mektupta, “Beraber ölmeliyiz. Beni boşuna ikna etmeye uğraşma, ben ölmeliyim” diyerek, ölümünün yaklaştığını da haber veriyor. Poe’nun tam olarak nasıl öldüğü bilinmese de, Charles Baudelaire’in de belirttiği gibi, “(Poe’nun) ölümü neredeyse bir intihardı, uzun zamandır hazırlanan bir intihar.” Bu açıdan, Poe’nun hayatının en gizemli kısmının filme dâhil edilmesi, Poe hayranlarının da ilgisini çekecek gibi görünüyor.

 

Poe rolünde John Cusack’ın oynadığı filmde, ayrıca Alice Eve, Luke Evans ve Brendan Gleeson gibi oyuncular da yer alıyor. Önümüzdeki yıl gösterime girecek film, şimdiden merak uyandırıyor.

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..