İstanbul'dan Michael Nyman Geçti
HAYAL PERDESİ - Gündem 17.12.2012

İstanbul'dan Michael Nyman Geçti

Sinemaseverlerin Piyano (The Piano, 1993); Gattaca (1997); Aşçı, Hırsız, Karısı ve Aşığı (The Cook the Thief His Wife & Her Lover, 1989) gibi filmlerin müziğinden tanıdığı Michael Nyman ve grubu Avea Sıradışı Müzik Konserleri kapsamında 14 Aralık Cuma akşamı İstanbul Kongre Merkezi’nde bir konser verdi. Konser öncesi Mithat Alam Film Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştiren Nyman müzikal kariyerini ve yönetmenlerle çalışma biçimini anlattı.

Yirminci yüzyıl klasik müziğinin önemli isimlerinden Michael Nyman dünya çapında daha çok yaptığı film müzikleriyle tanınsa da farklı çalışma alanlarında da başarısını kanıtlamış bir sanatçı. Uzun yıllar müzikoloji alanında akademik araştırmalar yapan Nyman’ın minimalist ve deneysel müziğin anlaşılmasında önemli çalışmaları var. Video sanatı çalışamalarıyla da adından söz ettiren Nyman birçok film festivalinde yer aldı.  

Altyazı dergisinin yazarlarla ve sinemacılarla ekran başında filmlerden parçalar izleyerek gerçekleştirdiği “İzliyorum” köşesinin formatının uygulandığı söyleşide Nyman’ın müzisyen olarak yer aldığı filmlerden parçalar izlendi. Söyleşiye Altyazı dergisinden Berke Göl ve Ali Deniz Şensöz moderatörlük yaptı.

Piyano filmiyle başlayan söyleşide Michael Nyman, masa başında oturup müzik yapmanın yapay bir süreç olduğunu, ancak film müziği yapmanın ise daha da yapay olduğunu söyleyerek başladı. Film çekimlerine başlanmadan önce, sadece senaryoyla çalıştığını söyleyen Nyman, bu film için yaptığı piyano bestelerini piyanoda değil, ‘synthesizer’da yaptığından bahsetti.

The Draughtsman’s Contract (1982) filminde yönetmen Peter Greenaway ile çalışmasını anlatan Nyman, filmin yapısı gereği dönemin İngiliz müziğini incelediklerini belirtti. Müzikolog ve besteci yönlerini birleştirdiğini belirten Nyman, Greenaway’in karakterleri ve duyguları açıkladığını kendisinin de onun açıklamaları üzerinden çalıştığını söyledi. Greenaway’in Aşçı, Hırsız, Karısı ve Aşığı filminin unutulmaz final sahnesinin koreografisinin kendi bestelediği müziğe göre yapıldığını anlattı.

Çalıştığı ilk ve tek büyük Hollywood yapımı Gattaca’yı bağımsız bir film olarak gördüğünü söyleyen Nyman, yönetmenin tipik bir Hollywood yönetmeni olmadığını sözlerine ekedi.

James Marsh’ın yönettiği Teldeki Adam (Man on Wire, 2008) filmini en az katkı koyduğu film olarak belirten Nyman, yönetmenin kendisiyle çalışmak istediğini, ancak öngörülen bütçenin beste kayıtlarını karşılayamayacak kadar düşük olması nedeniyle özgün beste yapamadığını belirtti. Çözüm olarak eski bestelerini kullanma hakkı verdiğini söyledi.

Müzikal fikirlerinin günlük yaşamdan değil, daha çok masa başında üzerinde çalışarak geldiğini söyleyen Nyman, video sanatçısı olarak yaptığı çalışmalarının daha gündelik hayata yaslandığını anlattı. “Berlin Lobbyists” adlı video çalışmasının gösterildiği söyleşide Nyman cebinde taşıdığı küçük kamerayla hazırlık yapmadan çekimler yaptığını da aktardı. (Kültigin Kağan Akbulut)

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..