Kiyarüstemi’nin Ardından
HAYAL PERDESİ - Gündem 17.08.2016

Kiyarüstemi’nin Ardından

 
Sinema tarihine Arkadaşımın Evi Nerede? (Khaneh-ye doost kojast? 1987), Zeytin Ağaçları Altında (Zir-i Dırahtan-i Zeytun, 1994), Kirazın Tadı (Ta’m Guilass, 1997) gibi pek çok filmle adını yazdıran İran sinemasının ünlü yönetmeni Abbas Kiyarüstemi 4 Temmuz günü hayatını kaybetti. Yönetmen, yetmiş altı senelik ömründe onlarca filmin yanı sıra sinema üzerine titizlikle örülmüş, derin bir düşünce birikimini de ardında miras bıraktı.
 
Abbas Kiyarüstemi, sırtını kadim bir medeniyete yaslamanın özgüveniyle eserlerini verirken bunun rehavetine kapılmak yerine her daim yenilik arayışı içerisindeydi. Sineması gücünü hem yaslandığı bu sağlam temelden hem de yeniliğe ve farklılığa duyduğu arzudan alıyordu. Bilindik film çekme yöntemlerinin dışına çıkarak bir filmin ne olduğuna dair yeni tanımlar getirdi. Detaylı senaryoları ve belirli bir zaman çizgisini temel alan kurguları kullanmayarak farklı formlarda denemeler gerçekleştirdi.
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 53. sayısında okuyabilirsiniz.)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..