Hayal Perdesi’nin 45. Sayısı Çıktı!
HAYAL PERDESİ - Kitap/Dergi 15.04.2015

Hayal Perdesi’nin 45. Sayısı Çıktı!

 
2015 yılı itibariyle yayın hayatına matbu halde devam eden Hayal Perdesi Sinema Dergisi’nin 45. sayısı çıktı. Yeni sayıda güncel filmler hakkında eleştiri ve söyleşilerin yanında yönetmen portreleri, sinema tekniğine dair yazılar ve sinema literatüründen yeni haberler Hayal Perdesi okurları ile buluşuyor.
 
Derginin Vizyon sayfalarında kültür endüstrisine entegre olmuş sanatçı hikayelerini anlatan Büyük Gözler (Big Eyes) ve Birdman, Çanakkale Savaşı anlatılarının geldiği noktada Son Mektup, Stüdyo Ghibli’nin kurucu yönetmenlerinden Isou Takahata’nın başyapıtı Prenses Kaguya Masalı (Kaguyahime No Monogatari), Enigma’nın çözümlenmesi sürecini anlatan The Imitation Game ve astrofizikçi Stephen Hawking’in biyografisi Her Şeyin Teorisi (The Theory of Everything) yer alıyor.
 
Söyleşi bölümünde Zeynep Merve Uygun Çekmeköy Underground filminin yönetmeni Aysim Türkmen ile Türkiye’deki kentsel değişim, değişimin getirdiği yeni alt-kültürler ve bunlardan ilhamla çektiği filmi hakkında konuşuyor. Belgesel Odası’ndaysa Gökhan Yorgancıgil’in yönettiği Afrika ve Osmanlı belgeselinin senaristlerinden akademisyen Hatice Uğur belgesel üzerinden Afrika algısını, Osmanlı-Afrika ilişkilerini ve bize uzak olduğunu sandığımız Afrika’nın yakınlığını anlatıyor.
 
Televizyon eleştirilerinin yer alacağı yeni bölüm Uzaktan Kumanda’da Onur Ünlü’nün yeni dizisi Beş Kardeş hakkında bir eleştiri, Sinefil sayfalarında ise Çin’de kapitalizmin getirdiği toplumsal değişimi anlatan Pickpocket (Xiao Wu) filmi yer alıyor. 
 
Yönetmen İncelemeleri
Hayal Perdesi’nin yeni bölümlerinden Portre’de Nesibe Sena Arslan, Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu’nun Birdman’e kadar geçtiği süreçleri küreselleşme bağlamında inceliyor. Türk Sineması Araştırmaları sayfalarında, sinemamızda toplumsal gerçekçi damarın temsilcilerinden yönetmen Bilge Olgaç hakkında Semra Güzel Korver’in kaleme aldığı bir makale ve sinema yazarları Atilla Dorsay, Kerem Akça, Ali Ulvi Uyanık’ın Olgaç ile ilgili görüşleri yer alıyor. Büyülü Gerçek sayfalarında Cihan Aktaş, cüzzamlılar hakkındaki Ev Karadır filmi üzerinden şair Furuğ Ferruhzad’ın sinemayla ilişkisini ele alıyor.
 
Sinema Tekniği
Kamera Arkası’nda Süt, Bal, Sivas gibi filmlerde çalışan İmad Bora Ağababa, storyboard çizmenin inceliklerini, Türk ve dünya sinemasında storyboardun kullanımını anlattı. Canlandırma sayfalarında ise Koray Sevindi animasyon film yapımının temel prensiplerini bilinen örnekleri üzerinden açıklıyor.
 
Sinema Yayıncılığından Yeni Haberler
Akademi sayfalarında Yasin Aydınlık “Yeni Türkiye Sinemasında Kürt Meselesinin Temsilleri” başlıklı tezinin, Kitaplık bölümünde Elif Demoğlu sahte belgesel (mockumentary) üzerine yazdığı Düş ile Gerçek Arasında: Sahte Belgesel kitabının süreçlerini ve metodunu anlatıyor. Kulis sayfalarında Türkiye’de sinema yayıncılığının öncülerinden Agora Kitaplığı’nın editörü Osman Akınhay yeni projelerinin haberini veriyor.
 
Neden Film Seyrediyoruz köşemizin bu sayıdaki misafiriyse siyaset bilimci ve sosyolog Ali Yaşar Sarıbay. Ayrıca bu sayıda, Hayal Perdesi yazarlarının 34. İstanbul Film Festivali’nde merak ettikleri filmlere dair notlarını da bulabilirsiniz.
 
Dergiye Nasıl Ulaşabilirim?
Hayal Perdesi’ne 14 Nisan’dan itibaren tüm Türkiye’de D&R mağazalarından ve ayrıca bu kitabevlerinden ulaşabilirsiniz.

İnternet Satışı:babil.com, kitapyurdu.com, pandora.com.tr  

 

ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..