Yerli Diziler
Dosya Arşivi
Ocak-Şubat 2011
Türk Sineması mı Türkiye Sineması mı?
16.01.2011 “Tanımlamalar, mevcut gerçeğe göre yapılmalı; kendi bakışımıza, isteklerimize, özlemlerimize göre değil.” Kazım Öz

1.  Sadece sinema açısından değil insanlığın daha mutlu ve huzurlu bir hayat yaşayabilmesi için ulus-devlet gerçeğinin aşılması gerektiğine inanıyorum. Bu belki tarihsel bir gereklilikti ancak bu gereklilik aynı zamanda insanlığın başına bela olmuş bir gerçeklik hâline gelmiş durumdadır. Dünyayı sınırlara bölen, milliyetçilik temelli iktidarlarla dolduran, bir karış toprak için sınırsızca kan dökebilen bir ulus-devlet dünyasında yaşıyoruz. Doğal olarak sinema da dâhil her şey bu gerçeğin gölgesinde kategorize olmaktadır. Ben kategorizasyonun ulus-devlet temelli değil, ulus, kültür, coğrafya, tür vb. temelli yapılması taraftarıyım.

2.  Türkiye’deki diğer tüm ulus ve etnisiteleri “Türk” kavramı altında toplamak zaten kendi başına bir handikap. Milliyetçi ve şovenist bir yaklaşım bence. Tabii ki Türk Sineması da var. Ancak bu diğer ulus ve etnisite temelli sinemaları yok sayan veya asimile etmeyi amaçlayan bir kategorizasyon ise kabul etmek imkânsızdır. Türkiye çok uluslu, çok dilli, çok inançlı bir coğrafyadır. Tanımlamalar da buna göre olmalıdır. Aksi yaklaşımlar zarar veriyor bence.
3.  “Türk sineması” olarak tanımlamaktan daha demokratiktir en azından. Eğer Türkiye’yi bir coğrafi tanımlama olarak kullanırsak tabii. Çünkü bu coğrafyanın içinde yukarda bahsettiğim gibi başka halklar da yaşamaktadır. Ancak bu tanımlama da bir ulus-devlet yaklaşımı mı acaba diye düşünüyorum. Şu örnek bir handikapı gösterebilir: Hakkari’de geçen bir hikâye ile Duhok’ta geçen bir hikâye arasında dil, coğrafya, kültür vb. açıdan bir farklılık çok olmayacağına göre biz Duhok’ta çekilen bir filme de mi Türkiye sineması diyeceğiz? Cevabımız hayır olduğuna göre bu durum örneğin bir “Kürt sineması” tanımlamasını gerekli kılmıyor mu? Yani özce şunu belirtebilirim: Tanımlamalar, mevcut gerçeğe göre yapılmalıdır; kendi bakışımıza, isteklerimize, özlemlerimize göre değil. Eğer Hemşinler Hemşince filmler, öyküler vb. çekmeye başlarlarsa ve bu nicelik olarak bir birikime yol açarsa biz doğal olarak ona “Hemşin sineması” diyeceğiz. Türkiye’de yapılmış Hemşin sineması ya da da Türkiye sineması içinde Hemşin sineması.
 
YORUM YAZ:
Ad Soyad:
Yorumunuz:
Kalan: (Sadece 600 karekter olabilir)
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..