Şehir ve Sinema
HAYAL PERDESİ - Festival 12.09.2017

Şehir ve Sinema

 
1992 yılında başlayan ve yaklaşık dört yıl süren Bosna Savaşı devam ederken, 1995 yılındaki Srebrenitsa katliamından ise çok kısa bir süre sonra Saraybosna Film Festivali ilk kez organize edilmişti. Festival programcısı Elma Tataragic’in deyişiyle savaş sırasında dahi kültürel hayatın devam etmesi gerektiği motivasyonuyla başlayan festival, bu yıl 11-18 Ağustos tarihleri arasında yirmi üçüncü kez gerçekleştirildi. Yarışma bölümüne başvuru için bölgesel prömiyer şartı arayan festival, geçen zaman zarfında Balkanların en prestijli festivali olma vasfını kazandı.
 
Tipik Osmanlı mimarisi ile Avrupa mimarisinin güzel bir sentezi olan Saraybosna, tam bir festival şehri izlenimi veriyor. Şehrin dört bir tarafında festivali hatırlatan unsurlar göze çarparken, Saraybosnalıların film gösterimlerine gösterdiği ilgi bu kanıyı güçlendiriyor. Her ne kadar savaşın üzerinden yirmi iki sene geçmiş olsa da şehir, daha da önemlisi insanlar savaşın izlerini taşımaya devam ediyor. Şehir halkı, savaş devam ederken hayata tutunmaya yardımcı olan festivali gelenekselleştirerek bir bakıma sanata ve sinemaya vefa borcunu ödüyor. (M. Abdülgafur Şahin)
 
 
(Yazının tamamını Hayal Perdesi’nin 60. sayısında okuyabilirsiniz) 
ARKADAŞINA GÖNDER:
Ad Soyad:
Email Adresiniz:
Arkadaş(lar)ınızın Email Adresi:

birden fazla email adresi yazacaksanız boşluk ile ayırmalısınız.
NOTUNUZ:
Bilim ve Sanat VakfıKüre YayınlarıKlasik Yayınlarıİstanbul Şehir Üniversitesi
Hayal Perdesi © 2010 - hayalperdesi@hayalperdesi.net Yayımlanan malzemenin bütün hakları Hayal Perdesi’ne aittir. Kaynak göstererek alıntılanabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına, reklamların sorumluluğu ilan sahiplerine aittir..